Korzenna kaczka z modrą kapustą

Swego czasu publikowaliśmy już przepis na smażoną kaczkę z czerwoną kapustą. Można by więc powiedzieć, że tym razem się „powtarzamy”. A jednak wcale nie – bo pomimo użycia tych samych podstawowych składników, dzisiejszy przepis to coś zgoła innego niż poprzednio. Zarówno sposób przygotowania jak i użyte przyprawy sprawią bowiem, że otrzymamy całkowicie odmienne danie.
Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw, a następnie poddajemy czemuś z pogranicza pieczenia i konfitacji. Jakkolwiek bowiem dość wysoka temperatura jest typowa dla pieczenia, to jednak szczelnie zawinięte w folii aluminiowej filety z kaczki znajdują się w dużej ilości własnego tłuszczu. W efekcie mięso, które trafia na stół jest niezwykle delikatne. Z racji takiej a nie innej techniki przygotowania, w której bardzo ważny jest wytapiający się tłuszcz, najlepiej w tym wypadku użyć kaczki typu pekin, aniżeli wprawdzie bardziej mięsnych, ale chudszych odmian.
Mięso podajemy z duszoną czerwoną kapustą. Sposób jej przygotowania można zresztą potraktować jako oddzielny i bardziej uniwersalny przepis. Jakkolwiek bowiem dopasowaliśmy go pod to konkretne danie z kaczki, to opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze, którą śmiało możecie użyć przygotowując czerwoną kapustę jako dodatek również do innych rodzajów mięsa.

Korzenna kaczka z modrą kapustą

Składniki
Kaczka (dla 4 osób)
- 4 piersi z kaczki (po 250-300g)
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta (1/4 łyżeczki) cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
Kapusta
- 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści)
- 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko
- 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina
- 5 łyżek octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 5 goździków
- sól (ok. 2 łyżeczki)
- cukier (ok. 2 łyżeczki)
- 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2-3 łyżki kaczego smalcu*
Instrukcje
- Skórę na filetach z kaczki nacinamy ostrym nożem w dość gęstą „kratkę”. Od strony mięsa usuwamy ewentualne błoniaste i żylaste fragmenty. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Nacieramy marynatą kaczkę, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Kapustę kroimy w wąskie (kilka mm) i niezbyt długie paski. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na dość małych oczkach**. Goździki rozcieramy w moździerzu.
- Na dużej głębokiej patelni na dość silnym ogniu dobrze rozgrzewamy smalec. Wrzucamy kapustę i smażymy przez 6-8 minut, dość często mieszając (nie zarumieniamy).
- Dolewamy ocet i wino, gotujemy przez krótką chwilę. Dodajemy przyprawy – goździki i kminek – oraz jabłko i dokładnie wszystko mieszamy. Przestawiamy na mały ogień i dusimy powoli pod przykryciem do miękkości kapusty (ok. 90 minut). W międzyczasie dolewamy co jakiś czas nieco wody, dosypujemy sól i cukier do smaku. Pod koniec możemy dodać jeszcze trochę więcej octu.
- Równolegle z kapustą dokańczamy zamarynowaną kaczkę. Każdy filet owijamy osobno folią aluminiową – skórą do góry, dość ściśle i przede wszystkim szczelnie. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy do miękkości – sprawdzając wykałaczką, zwykle ok. 70 minut, ale nie przeciągamy tego czasu więcej niż potrzeba. Na kilka minut przed końcem otwieramy folię, polewamy kawałki mięsa sosem z pieczenia i pozostawiamy w ten sposób, aby skórka nabrała pełniejszej barwy.
Uwagi
- *) W braku kaczego smalcu do przygotowania kapusty możemy użyć po prostu równoważnej ilości oleju rzepakowego, ale to jednak trochę zmieni jej smak.
- **) Jabłko przygotowujemy bezpośrednio przed użyciem.
- Kaczka - składniki
- Kaczkę obtaczamy w przyprawach...
- ...i po kilku godzinach umieszczamy w piekarniku
- Kapusta - składniki
- Kapustę najpierw podsmażamy...
- ... następnie przyprawiamy i powoli dusimy
- Korzenna kaczka z modrą kapustą