Wędzony kurczak w galarecie

Wędzony kurczak w galarecie

Jednym ze standardowych składników „menu imprezowego” są różnego rodzaju mięsne przystawki w galarecie. Swego czasu publikowaliśmy nasz przepis na szynkę w galarecie, teraz przygotujemy w ten sposób wędzonego kurczaka. Oprócz niego wykorzystamy również 4 popularne warzywa: kukurydzę, groszek, paprykę i czarne oliwki. Nadają one galarecie i całej potrawie specyficznego smaku, ale sprawiają również, że bardzo atrakcyjnie ona wygląda. Każde z tych warzyw ma bowiem inny, wyrazisty kolor.

To w zasadzie bardzo łatwa do przygotowania przystawka – wystarczy pokroić i wymieszać wg wybranego przez siebie wzoru kilka składników i zalać galaretę. Oczywiście jest jedno „ale” – potrzebujemy bulionu lub rosołu, na którym ta galareta będzie bazować. Nie polecamy jednak bulionu z kostki – danie dużo straci w smaku jeśli nie przygotujemy go w oparciu o porządny, domowy bulion lub rosół. Natomiast nie koniecznie musimy używać kurczaka wędzonego, czy też nóg z kurczaka. Może to być filet, także pieczony, smażony czy gotowany. Prawdę mówiąc, nie musi to być nawet kurczak – możemy wykorzystać np. filet z indyka. Tutaj wszystko zależy od upodobań.

Sugerujemy użycie żelatyny w nieco nadmiarowej ilości, ok. 1,5x porcji zalecanej przez producenta na daną ilość bulionu. Chodzi o to, żeby nasze galaretki po wyjęciu z miseczek/pojemników dobrze trzymały kształt i łatwo się kroiły. Z drugiej strony, jeśli użyjemy bulionu czy rosołu przygotowanego na mięsie z dużą ilością kolagenu, np. na prędze wołowej, może on po wychłodzeniu być sam w sobie dość gęsty i wtedy nie musimy dodawać tak dużo żelatyny.

Dla najbardziej zagorzałych zwolenników tego rodzaju dań tak przygotowany kurczak w galarecie może być też po prostu atrakcyjną przekąską na co dzień, bez związku z jakąkolwiek szczególną okazją. Bez względu na okoliczności trafionym dodatkiem, podobnie jak w przypadku szynki w galarecie, będzie dobry majonez. Oczywiście „dobry” wyklucza tutaj pierwszy z brzegu „chemiczny” produkt z supermarketu, więc polecamy poświęcenie dodatkowych 20 minut na samodzielne przygotowanie domowego majonezu.




Wędzony kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie z kolorowymi warzywami, czyli atrakcyjna zimna przystawka zarówno na imprezę jak i na co dzień.

Składniki

  1. 500g wędzonych udek/podudzi z kurczaka
  2. 200g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
  3. 100g groszku – świeżego, mrożonego lub konserwowego (odsączonego)
  4. 1 mała czerwona papryka (200g)
  5. 20 czarnych oliwek
  6. żelatyna
  7. 1 litr względnie klarownego rosołu lub bulionu (nie z kostki!)

Do podania

  1. majonez

Instrukcje

  1. Z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i kości; kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (7-8mm) kostkę. Oliwki kroimy poprzecznie na plasterki.
  2. Składniki rozkładamy proporcjonalnie do miseczek lub podobnych pojemników o łącznej pojemności ok. 1,5 litra, ukształtowanych w taki sposób, aby możliwe było łatwe wyjęcie z nich stężałej galaretki.
  3. Rosół lub bulion podgrzewamy w garnku do dość wysokiej temperatury, ale nie gotujemy. Stopniowo dosypujemy żelatynę w ilości mniej więcej 1,5x zalecanej przez producenta na taką objętość płynu, cały czas mieszając. Pozostawiamy tak przygotowany płyn na kilkanaście minut.
  4. Miseczki ze składnikami zalewamy płynem, a następnie wkładamy do lodówki na tak długo, aż galareta całkowicie zgęstnieje. Aby wyjąć stężałą galaretę z miseczek, zazwyczaj należy ostrożnie (tj. powoli) włożyć je na ok. minutę do ciepłej / lekko gorącej (60-70 stopni) wody, następnie odwrócić do góry dnem i kilkakrotnie lekko uderzyć w dno podstawą dłoni.

Uwagi

  1. Rozkładając składniki w miseczkach/pojemnikach możemy to zrobić czy to warstwami, czy też mieszając je ze sobą wg takiego lub innego wzorca – w ten sposób decydujemy jak nasza przystawka będzie finalnie wyglądała.
  2. Zależnie od upodobań, możemy użyć również wędzonego fileta z kurczaka, albo kurczaka pieczonego, smażonego lub gotowanego.

Pokrewne inspiracje

  1. Szynka w galarecie ze szparagami
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: