Udka z kurczaka a la peperonata

Udka z kurczaka a la peperonata

Peperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej.

Inną ciekawą rzeczą o jakiej „przypomina” nam ten przepis jest tzw. trybowanie, czyli usuwanie z mięsa kości i stawów. Można je wykonać zarówno na mięsie surowym jak i już ugotowanym, ja zwykle stosuję jednak pierwszą metodę. W jednym i drugim przypadku skutkuje to dodaniem potrawie nuty niewątpliwego wyrafinowania i jest to jeden z głównych celów tej procedury. Wytrybowane mięso to także wygoda dla osób, które będą spożywać posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości.

Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika.

Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu „kolanka” lub podobny, ugotowany bardziej nawet normale niż al dente.




Udka z kurczaka a la peperonata

Oryginalne, choć przyrządzone z prostych składników danie pochodzące z kuchni włoskiej, które nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda zachęcając do jedzenia całą paletą kolorów.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 6 udek lub 3 nogi z kurczaka (800g)
  2. 1 średnia czerwona papryka (250g)
  3. 1 średnia żółta papryka
  4. 1 średnia zielona papryka
  5. 1 średnia cebula (150g)
  6. 2-3 ząbki czosnku
  7. 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  8. sól (ok. 2 łyżeczek)
  9. 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
  10. pęczek świeżego oregano
  11. 2-3 łyżki mąki pszennej
  12. kilka łyżek oliwy
  13. 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego

Instrukcje

  1. Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy ostrożnie mięso wzdłuż kości i wycinamy je razem ze stawami. W miarę możliwości usuwamy także ścięgna. Nacieramy solą i pozostawiamy na kilka(naście) minut.
  2. Papryki rozcinamy wzdłużnie na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w poprzeczne paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Oregano siekamy.
  3. Na głębokiej i dość dużej patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 3-4 łyżki oliwy. Mięso oprószamy ze wszystkich stron mąką (strząsamy jej nadmiar) i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia.
  4. Wyjmujemy mięso z patelni, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy jeszcze 1-2 dodatkowe łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy stopniowo garściami paprykę mieszając warzywa ze sobą, na koniec dolewamy pomidory. Warzywa dusimy ze sobą przez ok. 5 minut, przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem.
  5. Mięso układamy na warzywach i posypujemy całość posiekanym oregano. Przestawiamy patelnię na dość mały ogień. Dusimy powoli przez 20 minut pod przykryciem.
  6. W międzyczasie gotujemy makaron – w dodatkowo osolonej wodzie z dodatkową 1 łyżką oliwy. Mięso podajemy z warzywami i makaronem.
Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania.
Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (2)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: