Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami

Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami

Niestety, nie znalazłem dla tej przekąski lepszego określenia niż opisowe wymienienie składników. Tytuł wpisu nie wygląda więc najlepiej, ale jest po prostu „prawdziwy”, w tym sensie, że zawiera wszystko co istotne. Swoją drogą mam w swoim „repertuarze” kilka podobnych propozycji – część z nich oparta jest właśnie o tosty, ale część też o „zwykłą” bułkę. Niektóre wymagają do przygotowania również patelni lub piekarnika. Jeśli więc komuś takie smaki odpowiadają, to zapewne skorzysta jeszcze z paru podobnych przepisów, które zamierzam z czasem zamieścić na blogu.

Choć oczywiście każdy może dowolnie modyfikować w zasadzie każdą recepturę, to warto pamiętać, że wszystkie wymienione składniki, jak również sposób porcjowania czy kolejność ich ułożenia na toście, zostały przeze mnie wybrane w sposób w pełni zamierzony i stanowią kompletną i sprawdzoną całość. Użyte składniki oferują połączenie smaków dość łagodnych z bardziej wyrazistymi, jak również są po prostu wygodnie do umieszczenia na toście oraz w konsumpcji. Jakkolwiek przekąska ta nie była inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru.

Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie.




Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami

Proste w przygotowaniu tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki)
  2. kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki
  3. kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie od ich rozmiaru)
  4. 2 lub 4 plasterki łagodnego sera topionego
  5. 1 średni pomidor
  6. kilkanaście zielonych oliwek

Instrukcje

  1. Opiekamy tosty i dajemy im chwilę na częściowe przestygnięcie. Na toście układamy szynkę w taki sposób, aby pokryła całą jego powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz po jednym całym lub po połówce plasterka sera.
  2. Ze środkowej części pomidora wycinamy 4 plasterki o grubości kilku milimetrów. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy łyko. Oliwki dość drobno siekamy.
  3. Plastry pomidora kładziemy na serze, a następnie posypujemy rozdrobnionymi oliwkami.

Uwagi

  1. Jeśli chcemy być jeszcze bardziej „włoscy” i lubimy bardzo wyraziste smaki, możemy zamiast świeżego pomidora użyć suszonych pomidorów z oleju.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: