Tosty z łososiem i sadzonym jajkiem

Tosty z łososiem i sadzonym jajkiem

Ja osobiście śniadań zwykle nie jadam – trochę z braku czasu, a trochę z racji niekoniecznie dobrej organizacji. Dlatego opisana tutaj przekąska, chociaż możliwa do przyrządzenia w kwadrans, trafia na mój talerz zwykle w dużo późniejszych godzinach. Na tej jednak podstawie mogę stwierdzić, że doskonale nadaje się nie tylko na śniadanie. Obiadu może i nie zastąpi, jednak jest na tyle sycąca i pożywna, że tzw. pierwszy głód z pewnością zaspokoi. Zasługa w tym składników – niespecjalnie ciężkich, ale na pewno mocno pożywnych i, co ważne, dość zdrowych. Dlatego tosty z łososiem i sadzonym jajkiem polecam w charakterze szybkiej przekąski wszystkim miłośnikom tych składników, jak również rozmaitych serków twarogowych. W razie potrzeby możecie również zapoznać się z naszymi poradami jak przygotować jajka sadzone.




Tosty z łososiem i sadzonym jajkiem

Łagodne jajko sadzone w towarzystwie wyrazistych smaków wędzonego łososia, twarożku koperkowo-czosnkowego oraz czarnego pieprzu. Możliwe do przyrządzenia w kwadrans pożywne kanapki w sam raz na śniadanie lub szybką przekąskę o każdej porze dnia.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 kromki chleba tostowego (najlepiej mieszanego)
  2. 4 jajka (najlepiej średnie M)
  3. 100g plastrów łososia wędzonego na zimno
  4. 3-4 duże łyżki twarogowego serka koperkowo-czosnkowego (gotowego lub sporządzonego jak niżej)
  5. 4 łyżeczki oliwy
  6. sól
  7. pieprz czarny świeżo mielony

Serek koperkowo-czosnkowy (jeśli nie mamy gotowego ze sklepu)

  1. 3-4 duże łyżki serka twarogowego „naturalnego”
  2. 1 czubata łyżeczka drobno siekanego koperku
  3. 1 mały ząbek czosnku

Instrukcje

  1. Jeżeli samodzielnie przyrządzamy serek, zaczynamy od tej czynności. Koperek drobno siekamy, zaś czosnek dokładnie miażdżymy przy pomocy wyciskarki do czosnku, ew. łyżki lub końcówki noża. Następnie mieszamy składniki na jednolitą masę.
  2. Tosty opiekamy w tosterze i po chwili przestygnięcia smarujemy dość grubo serkiem. Następnie przykrywamy plastrami łososia.
  3. W międzyczasie sadzimy jajka na oliwie zgodnie z naszymi poradami jak przygotować jajka sadzone. Solimy je raczej na koniec obróbki.
  4. Ciepłe (ale nie bardzo gorące) jajka kładziemy na łososia. Posypujemy pieprzem i ewentualnie siekanym koperkiem.

Uwagi

  1. Ciekawym uzupełnieniem tej przekąski, zarówno smakowym jak i dekoracyjnym, może być także kilka pasków suszonych pomidorów lub odrobina czarnego kawioru.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: