Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem

Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem

Bardzo lubię sery pleśniowe, zwłaszcza te łagodniejsze typu camembert lub brie. Czasem zjadam je tak po prostu z chrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola.

Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze co najmniej dwa inne walory. Pierwszy z nich to niewątpliwie apetyczny i zachęcający wygląd. Często łączę w kuchni kolor czerwony z zielonym oraz zbliżone do nich odcienie, gdyż nawet w pastelowych wariantach owocują bardzo przekonującym kontrastem. Jednak wszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej odmówić odrobiny wyrafinowania. A jako taka może sprawdzić się również przy nieco poważniejszych okazjach, gdy nie możemy podać na stół tak po prostu czegokolwiek.




Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem

Prosta w przygotowaniu i doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego)
  2. 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  3. 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi
  4. 1 lub 2 garście rukoli
  5. kawior – rodzaj wg upodobań, na zdjęciu jest z łososia.

Instrukcje

  1. Chleb tostowy opiekamy i pozwalamy mu nieco przestygnąć.
  2. Ser kroimy w dość cienkie (2-3 mm) plasterki.
  3. Część rukoli pozostawiamy do dekoracji, a następnie układamy składniki na kromkach w kolejności: rukola, łosoś, ser.
  4. Na środek kanapek kładziemy dla dekoracji po kilka listków rukoli oraz kawior lub pokrojone na cienkie paski suszone pomidory.

Uwagi

  1. Alternatywnie zamiast kawioru można też z powodzeniem użyć suszonych pomidorów w oleju.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Komentarze (2)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: