Tajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa

Być może niektórzy z Was pamiętają nasz przepis na wietnamską zupę krewetkową. Ci którzy nie pamiętają, albo po prostu go nie widzieli – stanowczo powinni do niego zajrzeć 🙂 Dziś jednak proponujemy tajską odmianę takiej zupy. Między oboma przepisami są istotne podobieństwa, w szczególności wspólna jest większość składników. Również w sensie technicznym niewiele się one od siebie różnią. Jednak kilka tylko różnic sprawia, że w smaku, a w dużej mierze też w wyglądzie, to dość różne zupy. W szczególności tajska zupa krewetkowa zawiera takie składniki jak grzyby shitake, pszenny chiński makaron, kafir, sok z limonki czy olej sezamowy, a na koniec warto udekorować ją i uzupełnić jej smak świeżymi liśćmi kolendry. Siłą rzeczy musimy więc otrzymać coś odmiennego.

Osoby niechętne pałeczkom możemy tym razem ucieszyć wiadomością, że Tajowie jedzą generalnie łyżką i widelcem, więc do tej zupy pałeczki nie będą potrzebne 🙂 Tak samo jednak jak w przypadku jej wietnamskiej wersji, jest prostym i mało czasochłonnym w przygotowaniu, ale dość oryginalnym dla nas Europejczyków daniem. Dodajmy również, że dość pikantnym w smaku. Aczkolwiek ostrość wywaru rozchodzi się swobodnie po stałych składnikach – krewetkach, makaronie i grzybach shitake. Ostatecznie zupa okazuje się więc dużo bardziej zrównoważona w smaku, niż mogłoby wynikać z palącej podniebienie degustacji wstępnie przygotowanego wywaru z dodatkiem chili.




Tajska zupa krewetkowa

Łatwa w przygotowaniu, oryginalna w smaku i wyglądzie, pikantna tajska zupa krewetkowa z dodatkiem grzybów shitake i pszennego makaronu.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami)
  2. 2 kawałki trawy cytrynowej
  3. 1/2 średniej papryczki chili
  4. 1 duży ząbek czosnku
  5. 2-3 cm świeżego imbiru
  6. 2 liście kafiru
  7. 4 łyżki sosu rybnego
  8. 2 łyżki soku z limonki
  9. 2 łyżki oleju sezamowego
  10. 50g pszennego chińskiego makaronu
  11. 100g grzybów shitake

Do podania i dekoracji

  1. świeża kolendra (nać)

Instrukcje

  1. Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito z części grzbietowej oraz część głowową (całe krewetki), tę ostatnią również zachowując.
  2. Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Z połówki papryczki chili usuwamy nasiona i dzielimy na kilka kawałków.
  3. Jeśli grzyby shitake są duże, dzielimy je na mniejsze kawałki, ale bez przesadnego rozdrabniania (podczas gotowania skurczą się). Jeśli makaron jest długi, warto przełamać go na nieco krótszy.
  4. W garnku, w którym będziemy gotować wywar, na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy do niego składniki wywaru: skorupki z krewetek, trawę cytrynową, papryczkę chili, rozgnieciony czosnek, imbir i liście kafiru. Podsmażamy niezbyt intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając, a następnie zalewamy 1,5 litra wody (najlepiej gorącej). Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy niezbyt intensywnie pod przykryciem przez 20 minut – powinniśmy otrzymać ponad litr wywaru.
  5. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem z limonki i ponownie zagotowujemy.
  6. Do wrzącego wywaru dodajemy grzyby i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy również makaron oraz krewetki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 3-5 minut, tak aby makaron stał się miękki, ale nie rozgotował się.
  7. Gotowa zupa powinna odstać ok. pół godziny. Bezpośrednio przed podaniem warto udekorować ją grubo pociętą świeżą nacią kolendry.

Pokrewne inspiracje

  1. Wietnamska zupa krewetkowa
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: