Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią

Z tych czy innych powodów szałwia nie jest w naszym kraju szczególnie popularną przyprawą. Suszoną najłatwiej kupić w aptece lub sklepie zielarskim, a świeża nie zawsze jest łatwo dostępna w sklepach spożywczych. Tymczasem to aromatyczne zioło nadaje potrawom specyficzny zapach i smak trudny do pomylenia z czymkolwiek innym. Dlatego na naszym blogu szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku. Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie wam w ręce świeża szałwia, spróbujcie poświęcić pół godziny (lub mniej) na przygotowanie jej kompozycji ze smażonym kurczakiem i makaronowymi wstążkami. Nie wymaga to wiele czasu ani wysiłku, a efekt jest naprawdę kapitalny!

Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią

Składniki (dla 2 osób)
- 200g filetu z kurczaka
- 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine
- 1 czubata łyżka parmezanu
- 100ml (pół)wytrawnego białego wina
- garść świeżych liści szałwii + kilka do przybrania
- 1/2 łyżeczki soli + szczypta do gotowania makaronu
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżka masła z łyżeczką oliwy
- 1 łyżka oliwy do gotowania makaronu
Instrukcje
- Filet z kurczaka tniemy na niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów (patrz zdjęcia), a następnie posypujemy je solą i pieprzem.
- Masło z dodatkiem oliwy roztapiamy na patelni na średnim ogniu. Gdy zaczyna wrzeć, kładziemy na nie paski kurczaka – w miarę możliwości każdy osobno. Następnie zalewamy całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając.
- Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy.
- W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko po zakończeniu smażenia mięsa. Dodajemy wówczas do mięsa i szałwii osączony z wody jeszcze gorący makaron – partiami razem z parmezanem. Mieszamy bardzo dokładnie całość, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Potrawę podajemy natychmiast na ciepło udekorowaną dodatkowymi listkami szałwii.
- Tagliatelle z kurczakiem - składniki
- Pokrojony filet z kurczaka
- Podgotowanie kurczaka w winie
- Smażenie kurczaka z szałwią
- Gotowe danie na patelni
- Gotowe danie na talerzu
Komentarze (1)