Szczupak po prowansalsku

Szlachetna ryba przyrządzona w niezwykle prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem.

Szczupak po prowansalsku
2014-12-30 14:01:32

Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek
- główka czosnku
- 2 łyżki masła
- 150ml wody
- kilka łyżek octu z białego wina
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
- płaska łyżeczka tymianku (suszonego)
Do podania
- pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które przygotowujemy równolegle z rybą
Instrukcje
- Szczupaka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Starannie nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem – zarówno na zewnątrz jak i w środku.
- Główkę czosnku dzielimy na ząbki, natomiast ocet mieszamy z wodą.
- Umieszczamy całego szczupaka w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Wlewamy wodę z octem, a następnie wrzucamy czosnek i masło.
- Naczynie zamykamy pokrywką i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Dusimy szczupaka w tej temperaturze przez 30 minut (z termoobiegiem, bez niego – 40 minut) licząc od chwili, gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć. W międzyczasie warto 2 – 3 razy polać szczupaka maślano-octowym sosem, aby jego grzbiet nie uległ przesuszeniu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Szczupak po prowansalsku - składniki
- Składniki gotowe do pieczenia
- Gotowe danie
Komentarze (1)