Szaszłyki z salami

Dzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej, a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną kuchnią węgierską i trochę „na słodko”. Ten ostatni efekt osiągnęliśmy dodając do szaszłyków bynajmniej nie kwaśne jabłko, a oprócz tego m.in. również tytułowe salami oraz wędzony boczek, które z natury dobrze komponują się ze słodkimi dodatkami.
Nie będziemy tutaj szczegółowo opisywać technik przyrządzania szaszłyków, gdyż mówiliśmy już o tym we wspomnianym wcześniejszym wpisie. Dodamy natomiast, że podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, również te szaszłyki nadają się doskonale zarówno do grillowania na świeżym powietrzu, jak i pieczenia w piekarniku przez cały rok. Z racji osobistych upodobań autora tych słów, sugerujemy również podanie szaszłyków z salami z ryżem.

Szaszłyki z salami

Składniki (dla 2 osób)
- 150g salami
- 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości
- 1 średnia zielona papryka (250g)
- 1 średnia czerwona papryka (250g)
- 1 średnia cebula (150g)
- 1 dość duże słodkie jabłko (250g)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Do podania
- ryż (gdy przygotowujemy w domu)
- lekkie pszenne pieczywo opiekane na grillu
Instrukcje
- Salami kroimy na 12 kawałków o grubości ok. 1 cm. Boczek kroimy na taką samą ilość nieco grubszych kawałków o zbliżonej średnicy.
- Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na kawałki o rozmiarze 3-4 cm. Podobnie postępujemy z jabłkami, dzieląc je w taki sposób, aby każdy kawałek zawierał również fragment skórki – patrz zdjęcia.
- Cebulę kroimy najpierw wzdłużnie w ósemki, a następnie każdą z nich dzielimy jeszcze raz w poprzek na 2 części.
- Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki.
- Szaszłyki dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką.
- Jeśli przygotowujemy szaszłyki w kuchni, obsmażamy je na patelni (najlepiej grillowej), na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie tego czasu odwracamy na drugą stronę.
- Jeśli szaszłyki przygotowujemy na grillu, opiekamy je najpierw intensywnie na najniższym poziomie dobrze rozgrzanego grilla, przez ok. 5 minut, kilka razy odwracając. Następnie przekładamy je na tackę, a ruszt grilla przenosimy na wyższy poziom. Opiekamy jeszcze przez kolejne ok. 20 minut, co jakiś czas odwracając.
- Szaszłyki podajemy na ciepło, np. z ugotowanym równolegle ryżem lub opiekanym na grillu pszennym pieczywem.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone składniki
- Przyprawione szaszłyki, gotowe do pieczenia
- Szaszłyki najpierw obsmażamy
- Potem pieczemy
- Szaszlyki z salami
- Wersja z grilla ogrodowego