Szaszłyki z salami

Szaszłyki z salami

Dzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej, a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną kuchnią węgierską i trochę „na słodko”. Ten ostatni efekt osiągnęliśmy dodając do szaszłyków bynajmniej nie kwaśne jabłko, a oprócz tego m.in. również tytułowe salami oraz wędzony boczek, które z natury dobrze komponują się ze słodkimi dodatkami.

Nie będziemy tutaj szczegółowo opisywać technik przyrządzania szaszłyków, gdyż mówiliśmy już o tym we wspomnianym wcześniejszym wpisie. Dodamy natomiast, że podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, również te szaszłyki nadają się doskonale zarówno do grillowania na świeżym powietrzu, jak i pieczenia w piekarniku przez cały rok. Z racji osobistych upodobań autora tych słów, sugerujemy również podanie szaszłyków z salami z ryżem.




Szaszłyki z salami

Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe szaszłyki z salami, wędzonego boczku, jabłka, papryki i cebuli. Można grillować na świeżym powietrzu lub piec w piekarniku cały rok. Najlepsze podane z ryżem.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 150g salami
  2. 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości
  3. 1 średnia zielona papryka (250g)
  4. 1 średnia czerwona papryka (250g)
  5. 1 średnia cebula (150g)
  6. 1 dość duże słodkie jabłko (250g)
  7. 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  8. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Do podania

  1. ryż (gdy przygotowujemy w domu)
  2. lekkie pszenne pieczywo opiekane na grillu

Instrukcje

  1. Salami kroimy na 12 kawałków o grubości ok. 1 cm. Boczek kroimy na taką samą ilość nieco grubszych kawałków o zbliżonej średnicy.
  2. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na kawałki o rozmiarze 3-4 cm. Podobnie postępujemy z jabłkami, dzieląc je w taki sposób, aby każdy kawałek zawierał również fragment skórki – patrz zdjęcia.
  3. Cebulę kroimy najpierw wzdłużnie w ósemki, a następnie każdą z nich dzielimy jeszcze raz w poprzek na 2 części.
  4. Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki.
  5. Szaszłyki dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką.
  6. Jeśli przygotowujemy szaszłyki w kuchni, obsmażamy je na patelni (najlepiej grillowej), na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie tego czasu odwracamy na drugą stronę.
  7. Jeśli szaszłyki przygotowujemy na grillu, opiekamy je najpierw intensywnie na najniższym poziomie dobrze rozgrzanego grilla, przez ok. 5 minut, kilka razy odwracając. Następnie przekładamy je na tackę, a ruszt grilla przenosimy na wyższy poziom. Opiekamy jeszcze przez kolejne ok. 20 minut, co jakiś czas odwracając.
  8. Szaszłyki podajemy na ciepło, np. z ugotowanym równolegle ryżem lub opiekanym na grillu pszennym pieczywem.
Zainspirowany przez Podróże Kulinarne – Kuchnia węgierska
Zainspirowany przez Podróże Kulinarne – Kuchnia węgierska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: