Śródziemnomorska sałatka z holloumi

Dzisiejszym przepisem debiutują na naszym blogu sery przeznaczone do grillowania i smażenia. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście cypryjskie z pochodzenia halloumi. Ostatnio zdaje się zyskiwać na popularności również w Polsce i można je łatwo znaleźć m.in. w menu różnych restauracji. Drugim kluczowym składnikiem dzisiejszej sałatki jest młoda sałata rzymska – to również jej debiut u nas. Oba te składniki będziemy w zasadzie podsmażać na niewielkiej ilości oliwy, ale technicznie można to sobie też zorganizować jako grillowanie.
Pozostałe produkty z przepisu stosowaliśmy już nieraz i są one dość typowe i popularne. Jednak z połączenia całości powstaje świetnie smakująca i wyglądają sałatka. Można ją podawać z lekkim pieczywem, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Broni się też doskonale nawet nie jako przystawka, ale jako w pełni samodzielne bezmięsne danie. Jakkolwiek zalecam podawanie jej krótko po przygotowaniu, to jednak z doświadczenia wiem, że nawet “porzucona” na kilka godzin w temperaturze pokojowej nadal pozostaje wyborna 🙂

Śródziemnomorska sałatka z holloumi

Składniki (dla 2 osób)
- 2 młode sałaty rzymskie
- 200g halloumi
- 200g kolorowych pomidorków koktajlowych
- garść anchois z oleju
- 3 duże jajka
- oliwa
Dressing
- 1 łyżka siekanego koperku
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy
Instrukcje
- Jajka gotujemy na półtwardo (ok. 4 minuty). Rozkruszamy częściowo skorupki i pozostawiamy na kilka minut zimnej wodzie. Następnie możemy je obrać.
- Halloumi kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Patelnię nasmarowujemy niewielką ilością oliwy i rozgrzewamy na dość silnym ogniu. Wrzucamy halloumi i smażymy intensywnie ze wszystkich stron, przez kilka minut do zarumienienia.
- Sałaty rzymskie dzielimy wzdłużnie na pół. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Kładziemy połówki sałat wewnętrzną stroną do patelni. Smażymy przez 1 minutę do zarumienienia. Dodajemy jeszcze nieco oliwy, odwracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty, Na koniec wycinamy łykowate części od strony łodygi/korzenia.
- Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Razem z anchois mieszamy z usmażonym halloumi. Jajka rozkrajamy wzdłużnie na pół. Składniki dressingu mieszamy dokładnie w osobnym naczyniu.
- Połówki sałat układamy w salaterkach (głębokich talerzach) rozciętą częścią do góry. Kładziemy na nich wymieszane haloumi z pomidorkami i anchois. Na samą górę kładziemy połówki jajek. Na koniec polewamy całość dressingiem z koperkiem.
Uwagi
- Opcjonalnie możemy posypać sałatkę czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Z tą ostatnią bądźmy jednak ostrożni, gdyż ser i anchois są już prawdopodobnie dostatecznie słone.