Spaghetti z sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Poniższy przepis jest w pewnym stopniu inspirowany spaghetti po bolońsku, choć należy podkreślić, że pomimo pewnych podobieństw stanowczo nim nie jest. W każdym bądź razie jest to sycące i łatwe do przygotowania danie – trafione zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. W wersji nieco ambitniejszej można zamiast pomidorów z puszki użyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami. I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych pomidorów. Realnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g.

Teoretycznie możliwa jest również bezmięsna wersja sosu, którą sam niegdyś stosowałem, choć nie będzie on już wtedy tak treściwy. Natomiast wybierając rodzaj mielonego mięsa pamiętajmy, że np. całkiem inaczej smakuje szynka lub biodrówka, a całkiem inaczej łopatka. Teoretycznie można użyć również wołowiny, czyli bardzo typowego dla kuchni włoskiej mięsa jeśli chodzi o kompozycje z makaronem. Pamiętajmy jednak, że będzie ona zwykle znacznie twardsza od szynki wieprzowej i jako taka będzie wymagała dłuższego gotowania. Więcej siły i czasu trzeba też włożyć w etap jej łączenia z pomidorami. Dlatego rodzaj mięsa zdecydowanie nie jest tu bez znaczenia.

Listek lub kilka listków bazylii, w całości lub poszarpanych, warto dodać z co najmniej dwóch powodów. Jeden to względy dekoracyjne – bez takiego zielonego akcentu potrawa traci w sensie wizualnym. Natomiast drugi wiąże się z charakterystycznym, żywym aromatem bazylii, który stanowi cenne uzupełnienie całości.




Spaghetti z sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Spaghetti z sosem pomidorowym to sycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni.

Składniki (na 2 porcje)

  1. 250g mielonej szynki wieprzowej
  2. 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki
  3. 1 łyżeczka soli
  4. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  5. 1,5 łyżki bazylii
  6. 1 łyżka oregano
  7. 1 łyżka tymianku
  8. 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 1 łyżka tartego parmezanu

Ponadto

  1. 200g spaghetti
  2. 2-3 łyżki oliwy i sól do gotowania makaronu
  3. kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Instrukcje

  1. Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka/rondla lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy, aż się zagotują. Gotujemy je przez ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem, czasami mieszając. W międzyczasie mieloną szynkę dodatkowo drobno siekamy, podobnie jak obrany z łupinek czosnek.
  2. Do pomidorów stopniowo dodajemy mięso – za każdym razem dokładnie rozprowadzając między sobą składniki aż do zagotowania się całości. Dodajemy również zioła, pieprz, sól, czosnek i mieloną paprykę.
  3. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas mieszając.
  4. Mniej więcej po upływie tego czasu przystępujemy do ugotowania makaronu – w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, czasami mieszając, raczej al dente niż normale.
  5. Jednocześnie z przygotowaniem makaronu dokonujemy redukcji sosu – na początek zdejmujemy pokrywkę z garnka, w razie potrzeby zmniejszamy ogień. Woda powinna odparowywać z sosu powoli, przez 10-15 minut, docelowo powinien stać się dość gęsty sos bez wyraźnie widocznego płynu. Na koniec dodajemy parmezan, ewentualnie większą ilość soli lub pieprzu do smaku.
  6. Sos można połączyć z makaronem na co najmniej 2 sposoby. Albo wymieszać je ze sobą w garnku (wtedy jednak nie redukujmy go tak mocno), albo tak jak na zdjęciach podać warstwowo – sos na makaronie. Potrawę dekorujemy listkami bazylii.

Uwagi

  1. Zwolennicy pikantnych smaków mogą dodać do sosu nieco pieprzu cayenne (mielonego chili).

Pokrewne inspiracje

  1. Spaghetti z klopsikami wołowymi
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: