Spaghetti z klopsikami wołowymi

Różne odmiany „spaghetti z klopsikami” to skądinąd popularne tu czy ówdzie na świecie danie. Dosyć proste do przygotowania nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i przypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć na ten ostatni przyjdzie jeszcze u nas czas.
Potrawa jest bardzo sycąca i chociaż wolumen składników nie wydaje się szczególnie duży, to z ilości podanej niżej jak najbardziej przygotujemy pełny posiłek dla dwóch osób. Nie jest to też z pewnością potrawa dla osób na diecie. Jest za to całkiem bardzo efektowna wizualnie. Nie rezygnujcie przy tym ani tartego parmezanu (można też użyć np. pecorino lub podobnego twardego sera), ani ze świeżej bazylii, chociaż na pozór stanowią tylko końcowe przybranie. Jeden i drugi składnik ma bowiem zasadniczy wpływ zarówno nie tylko na wygląd, ale i na smak dania.

Spaghetti z klopsikami wołowymi

Składniki (dla 2 osób)
Klopsiki
- 300g mielonej wołowiny
- 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku
- 1 szalotka
- 1 żółtko z dużego (L) jajka
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
Sos
- 1 średnia cebula (150g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów w soku (po 400g)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- sól (1-2 łyżeczki do smaku)
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru
- 4 łyżki oliwy
Dodatkowo
- 200g spaghetti
- sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu
- świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania
Instrukcje
- Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy
- W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko, szalotkę i przyprawy, po czym wyrabiamy starannie na gładką masę, najlepiej ręką. Z gotowej masy mięsnej formujemy nieduże, kształtne klopsiki o możliwie gładkiej powierzchni. Z tej ilości składników powinno ich wyjść ok. 15 sztuk.
- W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy klopiki o obsmażamy intensywnie przez ok. 3 minuty ze wszystkich stron do zarumienienia, aby „zamknąć” mięso. Odsmażone klopsiki wyjmujemy na chwilę z patelni.
- Zmniejszamy nieco ogień i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy przez ok. 2 minuty często mieszając, po czym dolewamy krojone pomidory z sokiem.
- Przestawiamy patelnię na mały ogień, dodajemy przyprawy – oregano, bazylię, tymianek i ewentualnie słodką paprykę. Solimy nieco do smaku (ostrożnie, więcej soli można dodać później) i wkładamy ponownie klopsiki. Dusimy wszystko powoli pod przykryciem przez 1 godzinę, czasami mieszając. Na koniec sos należy nieco odparować aby się zredukował i zgęstniał.
- Podajemy na ciepło ze spaghetti ugotowanym al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, posypując tartym parmezanem oraz posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Składniki klopskiów łączymy w masę...
- ...z której formujemy nieduże kulki
- Klopsiki najpierw podsmażamy...
- ...po czym to samo robimy z cebulą i czosnkiem
- Klopsiki i pozostałe składniki sosu dusimy razem
- Spaghetti z klopsikami wołowymi