Sos tatarski

Sos tatarski to jeden z bardziej znanych i zarazem uniwersalnych dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej, szynki w galarecie, ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips. Możemy go stosować także do wędlin, jajek lub czegokolwiek innego co nam w takim połączeniu odpowiada.
Sos tatarski jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się znacznie. Nasz przepis widoczny poniżej jest więc tylko jedną z wielu możliwości i zachęcamy do własnych eksperymentów 🙂
Ponieważ sos tatarski bazuje na majonezie, naszym zwyczajem polecamy użycie własnej roboty majonezu domowego. Wprawdzie zarówno jeden jak i drugi produkt możemy kupić w sklepie, ale nie oszukujmy się – ich skład kojarzy się wówczas bardziej z fabryką chemiczną, aniżeli czymkolwiek do jedzenia. Zresztą z racji wielkiego zróżnicowania przepisów, w przypadku sosu tatarskiego dużego znaczenia nabiera możliwość indywidualnego dostosowania do naszych upodobań, co może być trudne lub nawet niemożliwe w przypadku produktu z supermarketu.

Sos tatarski

Składniki (porcja dla 2 osób na jeden raz)
- ok. 150g majonezu wg naszego przepisu
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 średni ogórek konserwowy
- 2 łyżeczki siekanego szczypiorku
- 2 duże (L) jajka
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
Instrukcje
- Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut). Po przestudzeniu wyjmujemy żółtka, które dokładnie rozdrabniamy (rozcieramy); w zależności od upodobań możemy użyć również białek – w takim wypadku drobno je kroimy. Kapary i ogórki drobno siekamy.
- Rozdrobnione żółtka ucieramy z majonezem, który dodajemy do tak powstającej masy partiami. Następnie dodajemy również pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość.
- Sos przechowujemy w lodówce, podajemy na zimno.