Sos tatarski

Sos tatarski

Sos tatarski to jeden z bardziej znanych i zarazem uniwersalnych dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej, szynki w galarecie, ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips. Możemy go stosować także do wędlin, jajek lub czegokolwiek innego co nam w takim połączeniu odpowiada.

Sos tatarski jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się znacznie. Nasz przepis widoczny poniżej jest więc tylko jedną z wielu możliwości i zachęcamy do własnych eksperymentów 🙂

Ponieważ sos tatarski bazuje na majonezie, naszym zwyczajem polecamy użycie własnej roboty majonezu domowego. Wprawdzie zarówno jeden jak i drugi produkt możemy kupić w sklepie, ale nie oszukujmy się – ich skład kojarzy się wówczas bardziej z fabryką chemiczną, aniżeli czymkolwiek do jedzenia. Zresztą z racji wielkiego zróżnicowania przepisów, w przypadku sosu tatarskiego dużego znaczenia nabiera możliwość indywidualnego dostosowania do naszych upodobań, co może być trudne lub nawet niemożliwe w przypadku produktu z supermarketu.




Sos tatarski

Uniwersalny sos tatarski przygotowany na domowym majonezie. Doskonały dodatek podkreślający smak dań i przystawek na zimno, ale też np. fish and chips.

Składniki (porcja dla 2 osób na jeden raz)

  1. ok. 150g majonezu wg naszego przepisu
  2. 1 łyżeczka kaparów
  3. 1 średni ogórek konserwowy
  4. 2 łyżeczki siekanego szczypiorku
  5. 2 duże (L) jajka
  6. szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego

Instrukcje

  1. Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut). Po przestudzeniu wyjmujemy żółtka, które dokładnie rozdrabniamy (rozcieramy); w zależności od upodobań możemy użyć również białek – w takim wypadku drobno je kroimy. Kapary i ogórki drobno siekamy.
  2. Rozdrobnione żółtka ucieramy z majonezem, który dodajemy do tak powstającej masy partiami. Następnie dodajemy również pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość.
  3. Sos przechowujemy w lodówce, podajemy na zimno.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: