Śniadanie
Niektórzy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To wprawdzie rzecz względna, ale faktycznie powinno ono z jednej strony dawać energię potrzebną do pracy, nauki lub innych dziennych zajęć, a z drugiej strony nie może skutkować ociężałością ciała i umysłu. Zwykle dania śniadaniowe są więc względnie pożywne, ale lekkostrawne i niezbyt obfite. Nie mogą też wymagać dużo czasu na przygotowanie. Nasze propozycje z niniejszej kategorii generalnie spełniają powyższe warunki i w szerszej świadomości kojarzą się ze śniadaniem. Oczywiście nie oznacza to, że nie można ich jeść przy innych okazjach – prawdę powiedziawszy autorzy tego bloga nie jadają śniadań niemal nigdy (głównie z powodu permanentnego braku czasu), a opisywane tu dania trafiają na nasze stoły o zupełnie innych porach.
Poniżej prezentujemy kolejną potrawę dla miłośników jajek w różnych postaciach. Tym razem będą to jajka sadzone z nieco bardziej oryginalnymi dodatkami. Pierwsz...
Dzisiaj kolejny przepis dla miłośników jajek oraz kolejna „promocja” szpinaku. Jeśli dodać do tego usmażone na maśle grzyby i czerwoną paprykę, będzie i smaczni...
Z tortillą można zrobić bardzo wiele różnych rzeczy. Choć wywodzi się z Meksyku, tak jak np. pita z Grecji i Turcji, to zarówno jedno jak i drugie stało się wsp...
Dziś przedstawiamy kolejny przepis na jajecznicę. Choć zachowuje ona „wrodzoną” prostotę tego typu dań, to z pewnością sprawia wrażenie najbardziej „wyrafinowan...
Przy niemal nieskończonej ilości przepisów na jajecznicę wędzony boczek jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych jej składników. Nie można jednak tego pow...
Ilość przepisów na omlet może wydawać się nieskończona. Z naszego punku widzenia do tych bardziej oryginalnych mogą należeć np. te nawiązujące do tradycji śródz...
Pierwszy raz spotkałem się z takim sposobem przyrządzenia jajek w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska. I poza tym niewiele miałem okazji, aby spotkać ...
Kanapki jako pewna kategoria potraw traktowane są często dość po macoszemu. Ot, nie mając czasu, ani nawet ochoty na jakąkolwiek kulinarną twórczość, o godzinie...
Łatwa do przygotowania przekąska – niekoniecznie na śniadanie – z pewną nutą wyrafinowania. Łagodne jajko ugotowane na twardo oraz koperkowy twarożek łączymy z ...
Bardzo lubię sery pleśniowe, zwłaszcza te łagodniejsze typu camembert lub brie. Czasem zjadam je tak po prostu z chrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stą...