Smażony karp z pieczarkami i boczkiem

Smażony karp z pieczarkami i boczkiem

Połączenie smażonego karpia z również smażonymi/grillowanymi pieczarkami i boczkiem, a także przybraniem z sałat i cytryny, to w gruncie rzeczy jeden z popularniejszych sposobów na tę rybę. W zależności od wersji różni się on w zasadzie jedynie detalami. Zaletą tej potrawy jest m.in. łatwa dostępność składników i krótki czas wykonania. Wszystko to wcale jednak nie musi oznaczać, że to jakieś poślednie danie, z gruntu niegodne bardziej ambitnego kucharza. Jest przede wszystkim bardzo smaczne, ponieważ wspomniane składniki, choć niewyszukane, są całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego.




Smażony karp z pieczarkami i boczkiem

Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem w towarzystwie przybrania z sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 600-700g karpia – dzwonka lub filet
  2. 350g pieczarek
  3. 100g surowego boczku
  4. 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  5. mąka pszenna
  6. 1,5 łyżeczki soli
  7. 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  8. garść poszarpanych kolorowych sałat
  9. kilka pomidorków koktajlowych
  10. cytryna

Instrukcje

  1. Pieczarki obieramy lub płuczemy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w drobną kostkę po wcześniejszym upewnieniu się, że nie zawiera fragmentów skóry lub kości.
  2. Dzwonka karpia dzielimy na połówki wzdłuż ości grzbietowych, najlepiej usuwając je przy okazji. Jeśli dysponujemy filetem, po prostu kroimy go na kawałki w poprzek. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy połową soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilkanaście minut.
  3. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Jeśli boczek jest przerośnięty, nie stosujemy dodatkowego tłuszczu. Smażymy go średnio intensywnie przez kilka minut, czasami mieszając, aż się lekko zarumieni i wytopi tłuszcz. Dodajemy pieczarki i smażymy razem z boczkiem przez kolejne 5-10 minut często mieszając i dodając resztę soli oraz pieprzu. Odłączamy ogień i przykrywamy patelnię, aby zawartość nadmiernie nie wystygła.
  4. Na osobnej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Kawałki karpia obsypujemy mąką i natychmiast kładziemy na gorący olej, najpierw skórą do dołu. Smażymy po tej stronie do lekkiego zarumienienia przez ok. 4-5 minut, a następnie również z drugiej strony przez kolejne 5-6 minut.
  5. Karpia podajemy od razu z pieczarkami i boczkiem oraz przybraniem z sałaty, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: