Smażony karp z pieczarkami i boczkiem

Połączenie smażonego karpia z również smażonymi/grillowanymi pieczarkami i boczkiem, a także przybraniem z sałat i cytryny, to w gruncie rzeczy jeden z popularniejszych sposobów na tę rybę. W zależności od wersji różni się on w zasadzie jedynie detalami. Zaletą tej potrawy jest m.in. łatwa dostępność składników i krótki czas wykonania. Wszystko to wcale jednak nie musi oznaczać, że to jakieś poślednie danie, z gruntu niegodne bardziej ambitnego kucharza. Jest przede wszystkim bardzo smaczne, ponieważ wspomniane składniki, choć niewyszukane, są całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego.

Smażony karp z pieczarkami i boczkiem
2014-12-30 14:12:33

Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem w towarzystwie przybrania z sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 600-700g karpia – dzwonka lub filet
- 350g pieczarek
- 100g surowego boczku
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- garść poszarpanych kolorowych sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- cytryna
Instrukcje
- Pieczarki obieramy lub płuczemy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w drobną kostkę po wcześniejszym upewnieniu się, że nie zawiera fragmentów skóry lub kości.
- Dzwonka karpia dzielimy na połówki wzdłuż ości grzbietowych, najlepiej usuwając je przy okazji. Jeśli dysponujemy filetem, po prostu kroimy go na kawałki w poprzek. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy połową soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilkanaście minut.
- Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Jeśli boczek jest przerośnięty, nie stosujemy dodatkowego tłuszczu. Smażymy go średnio intensywnie przez kilka minut, czasami mieszając, aż się lekko zarumieni i wytopi tłuszcz. Dodajemy pieczarki i smażymy razem z boczkiem przez kolejne 5-10 minut często mieszając i dodając resztę soli oraz pieprzu. Odłączamy ogień i przykrywamy patelnię, aby zawartość nadmiernie nie wystygła.
- Na osobnej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Kawałki karpia obsypujemy mąką i natychmiast kładziemy na gorący olej, najpierw skórą do dołu. Smażymy po tej stronie do lekkiego zarumienienia przez ok. 4-5 minut, a następnie również z drugiej strony przez kolejne 5-6 minut.
- Karpia podajemy od razu z pieczarkami i boczkiem oraz przybraniem z sałaty, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Smażony karp z pieczarkami i boczkiem - składniki
- Pieczarki i boczek smażymy na patelni
- Oprószone mąką mięso dokładnie smażymy
- Karp z pieczarkami i boczkiem - gotowe danie
- Karp z pieczarkami i boczkiem - zbliżenie