Smażony indyk z ryżem

Smażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i możliwe do przyrządzenia dosłownie w pół godziny. Dlatego dobrze nada się zarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane w estetyczny sposób i z dobrym białym winem nosi nawet znamiona pewnej wykwintności.

Smażony indyk z ryżem
2015-01-10 21:18:35

Proste i popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, możliwe do przyrządzenia w pół godziny.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 200g filetu (piersi) z indyka
- 125g białego ryżu długoziarnistego
- dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki + trochę dodatkowo do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
- Mięso kroimy w cienkie (ok. 3mm) plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szczypior tniemy na ok. 5mm kawałki.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu po czym kładziemy na niej mięso – o ile to możliwe, każdy plasterek osobno. Posypujemy je pieprzem oraz połową soli i podlewamy sokiem z cytryny. Zwiększamy ogień i intensywnie podgrzewamy patelnię aż odparuje nadmiar soku i wody, w międzyczasie mieszając kilkakrotnie jej zawartość.
- Gdy płyn odparuje, zmniejszamy ogień ponownie do średniego i dodajemy czosnek. Smażymy mięso z czosnkiem przez 1, maksymalnie 2 minuty, często mieszając. Oba składniki powinny się lekko zarumienić, jednak w szczególności czosnek nie może się przypalić.
- Dodajemy posiekany szczypior i dokładnie mieszamy z mięsem i czosnkiem, ale go nie smażymy, aby pozostał zielony i jędrny. Zestawiamy patelnię z ognia.
- W międzyczasie gotujemy ryż, który po osączeniu z wody jeszcze gorący dodajemy do mięsa. Dodajemy również tymianek oraz resztę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby możemy lekko podgrzać, jak również dodać do smaku więcej soku z cytryny lub soli.
- Gotowe danie podajemy niezwłocznie na ciepło i dekorujemy np. szczypiorem z dymki lub świeżym tymiankiem.
Uwagi
- Z doświadczenia wiem, że dla smaku tej potrawy dość kluczowe znaczenie mają sól i sok z cytryny. Ponieważ w szczególności ryż nie jest nadzwyczajnie wyrazisty w smaku, takich podkreślających smak potrawy dodatków musi być względnie sporo. Prawdę mówiąc, to chyba jedyne danie, które wolę przesolić, aniżeli niedosolić... Standardowo dodaję 1 łyżeczkę soli i ok. 5 łyżek soku z cytryny, nie mniej jednak każdy powinien indywidualnie dopasować te ilości do swoich upodobań.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone mięso i warzywa
- Mięso obsmażamy i podgotowujemy w soku
- Następnie dodajemy czosnek i dymkę
- Na końcu mieszamy z ugotowanym ryżem
- Gotowe danie
- Smażony indyk z ryżem - zbliżenie