Smażony indyk z ryżem

Smażony indyk z ryżem

Smażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i możliwe do przyrządzenia dosłownie w pół godziny. Dlatego dobrze nada się zarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane w estetyczny sposób i z dobrym białym winem nosi nawet znamiona pewnej wykwintności.




Smażony indyk z ryżem

Proste i popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, możliwe do przyrządzenia w pół godziny.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 200g filetu (piersi) z indyka
  2. 125g białego ryżu długoziarnistego
  3. dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki + trochę dodatkowo do dekoracji
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 5 łyżek soku z cytryny
  6. 0,5 łyżeczki pieprzu
  7. 1 łyżeczka soli
  8. 1 czubata łyżeczka tymianku
  9. 2 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Mięso kroimy w cienkie (ok. 3mm) plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szczypior tniemy na ok. 5mm kawałki.
  2. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu po czym kładziemy na niej mięso – o ile to możliwe, każdy plasterek osobno. Posypujemy je pieprzem oraz połową soli i podlewamy sokiem z cytryny. Zwiększamy ogień i intensywnie podgrzewamy patelnię aż odparuje nadmiar soku i wody, w międzyczasie mieszając kilkakrotnie jej zawartość.
  3. Gdy płyn odparuje, zmniejszamy ogień ponownie do średniego i dodajemy czosnek. Smażymy mięso z czosnkiem przez 1, maksymalnie 2 minuty, często mieszając. Oba składniki powinny się lekko zarumienić, jednak w szczególności czosnek nie może się przypalić.
  4. Dodajemy posiekany szczypior i dokładnie mieszamy z mięsem i czosnkiem, ale go nie smażymy, aby pozostał zielony i jędrny. Zestawiamy patelnię z ognia.
  5. W międzyczasie gotujemy ryż, który po osączeniu z wody jeszcze gorący dodajemy do mięsa. Dodajemy również tymianek oraz resztę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby możemy lekko podgrzać, jak również dodać do smaku więcej soku z cytryny lub soli.
  6. Gotowe danie podajemy niezwłocznie na ciepło i dekorujemy np. szczypiorem z dymki lub świeżym tymiankiem.

Uwagi

  1. Z doświadczenia wiem, że dla smaku tej potrawy dość kluczowe znaczenie mają sól i sok z cytryny. Ponieważ w szczególności ryż nie jest nadzwyczajnie wyrazisty w smaku, takich podkreślających smak potrawy dodatków musi być względnie sporo. Prawdę mówiąc, to chyba jedyne danie, które wolę przesolić, aniżeli niedosolić... Standardowo dodaję 1 łyżeczkę soli i ok. 5 łyżek soku z cytryny, nie mniej jednak każdy powinien indywidualnie dopasować te ilości do swoich upodobań.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: