Smażona ryba z sosem z mango i sambalu

Tym razem proste, ale bardzo oryginalne danie inspirowane kuchnią Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim indonezyjską. Do najważniejszych składników należą bowiem jednoznacznie kojarzone z Indonezją sambal oelek (ulek), gałka muszkatołowa oraz goździki. W połączeniu z mango, czerwoną cebulą, limonką i mlekiem kokosowym tworzą bardzo oryginalny sos, łączący trzy rodzaje smaków: słodkie, kwaśne i ostre. O tym ostatnim decyduje w praktyce sambal, który w wersji znanej jako sambal oelek to tak naprawdę starte chili z dodatkiem soli morskiej oraz niewielkiej ilości jakiegoś kwaśnego składnika. Powinniśmy więc uważać ile go dodajemy, ponieważ nadmiernie ostry smak sosu może zupełnie przyćmić względnie delikatną w smaku smażoną rybę. Jeśli natomiast nie mamy akurat pod ręką sambalu, możemy użyć po prostu drobno pokrojonego chili i dodać do sosu nieco więcej soli.
Rybę marynujemy przez pewien czas w rozgniecionym czosnku, którym nacieramy mięso. Zdecydowanie doda mu to wyrazistości, ale powinniśmy pamiętać o pewnej istotnej rzeczy. Ryba jest finalnie obtaczana w mące i smażona w oleju. Jeżeli pozostawimy wówczas na niej czosnek to weźmy pod uwagę, że podczas smażenia nabierze on bardzo specyficznego i intensywnego aromatu. To oczywiście trochę kwestia upodobań, ale taki smażony czosnek nie każdemu musi odpowiadać. Dlatego mimo wszystko zalecamy usunięcie jego nadmiaru z ryby przed smażeniem.

Smażona ryba z sosem z mango i sambalu

Składniki (dla 2 osób)
- 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 duże dojrzałe mango (500g)
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki sambalu oelek
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- kilka goździków
- 150ml mleka kokosowego „light”
- sól
- brązowy cukier
- olej rzepakowy
- mąka pszenna
- świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje
- Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy np. w wyciskarce. Mięso dzielimy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy solą i nacieramy czosnkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki.
- Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie rozdzielamy na pojedyncze piórka. Goździki rozbijamy na proszek w moździerzu. Mango rozkrajamy, miąższ obieramy ze skóry, a następnie kroimy w ok. 1cm kostkę.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty do zeszklenia. Zalewamy mlekiem kokosowym, w którym rozprowadzamy również sok z limonki, sambal i przyprawy – gałkę muszkatołową oraz goździki. Dodajemy pokrojone mango, wszystko mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia.
- Patelnię przestawiamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie odkrywamy i co pewien czas mieszając podgrzewamy kolejne 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty. Pod koniec dosalamy i dosładzamy go do smaku.
- W międzyczasie kończymy przygotowanie ryby. Na patelnię, najlepiej z podwyższonym rantem, wlewamy tyle oleju rzepakowego, aby utworzył ok. 5mm warstwę. Rozgrzewamy go na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu. Z ryby usuwamy nadmiar czosnku i dokładnie obtaczamy ją ze wszystkich stron w mące. Od razu wkładamy do gorącego oleju. Smażymy do lekkiego zrumienienia po ok. 4-5 minut na stronę.
- Rybę podajemy na ciepło razem z sosem.
- Składniki wyjściowe
- Sprawiona ryba
- Pokrojone mango i cebula
- Czerwoną cebulę podsmażamy...
- ...dodajemy pozostałe składniki sosu...
- ...i dusimy/gotujemy
- Rybę smażymy na lekko rumiano
- Smażona ryba z sosem z mango i sambalu