Słodka tarta z rabarbarem

Słodka tarta z rabarbarem

Nieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała 🙂 Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru mrożonego. M.in. dlatego staram się zawsze na wiosnę zamrozić pewną jego ilość.

Rabarbar sam w sobie jest dosyć kwaśny, jednak w połączeniu z kruchym ciastem oraz lekkim osłodzeniem piany, wszystko idealnie się komponuje. Gdyby jednak komuś było za mało słodkiego smaku, można dodać odpowiednio więcej cukru do piany.




Słodka tarta z rabarbarem

Bardzo prosta, ale efektowna tarta z rabarbarem na słodkim kruchym cieście. Można piec zarówno w sezonie wiosennym jak i później z rabarbaru mrożonego.

Składniki

  1. 300g mąki pszennej (typ 500 lub zbliżony)
  2. 200g masła
  3. 100g cukru + 2 łyżeczki
  4. 5 jajek
  5. 300g rabarbaru (świeżego lub mrożonego)

Instrukcje

  1. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Następnie przygotowujemy kruche ciasto wg uniwersalnego przepisu używając 4 żółtek. Zagniecione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym ostatnim żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) na 10 minut.
  2. W międzyczasie kroimy rabarbar na mniejsze kawałki oraz przygotowujemy pianę – z 5 białek i 2 łyżeczek cukru, które bardzo dokładnie ubijamy – ręcznie lub mechanicznie.
  3. Wyjętemu z piekarnika ciastu pozwalamy przez chwilę przestygnąć i wypełniamy pianą, na której układamy kawałki rabarbaru wg dowolnie wybranego wzoru. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15 minut.

Uwagi

  1. Jeśli łodygi rabarbaru są grube i podejrzewamy, że zewnętrzna część może być łykowata, bezpieczniej będzie go obrać.
  2. Pianę ubijamy w ostatniej kolejności możliwie bezpośrednio przed użyciem, tj. przed włożeniem do formy z ciastem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: