Sandacz z kurkami

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną. Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco świeżego koperku, dobrze komponującego się również z kwaśnymi smakami. Składników jest więc sporo, ale nie przesadnie, a całość tworzy bardzo atrakcyjną kompozycję – nie tylko pod względem smaku, ale, przy odrobinie pomysłowości – również wyglądu (patrz zdjęcie). Niewątpliwą zaletą tego dania jest również to, że nie jest specjalnie czasochłonne, ani trudne w przygotowaniu. Polecamy je więc miłośnikom niebanalnych smaków zarówno na co dzień, jak i „od święta”.

Sandacz z kurkami

Składniki (dla 2 osób)
- 400g fileta z sandacza
- 150g kurek
- 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych)
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych)
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- sól (ok. 1 łyżeczki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6-7 łyżek słodkiej śmietany
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanego koperku
Do podania
Instrukcje
- Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry, gorczycy, białego pieprzu i soli. Odstawiamy na kilka(naście) minut.
- Kurki dokładnie opłukujemy z zanieczyszczeń. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni z wysokim rantem lub w rondlu z nieprzywierającą powłoką, na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Kurki podsmażamy przez 2-3 minuty często mieszając.
- Patelnię lub rondel przestawiamy na mały ogień. Dodajemy 5-6 łyżek śmietany, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drugą połowę przypraw. Gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając.
- Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube).
- Sandacza podajemy od razu z sosem kurkowym, świeżo posiekanym koperkiem oraz przygotowanymi w międzyczasie pieczonymi ziemniakami.
Uwagi
- Jeśli do sosu kurkowego dodamy 1 łyżeczkę łagodnej musztardy, to nie tylko dodamy mu wyrazistości, ale sprawimy również, że składniki lepiej się połączą.
- Składniki wyjściowe
- Sprawione kurki i sandacz
- Przygotowanie sosu z kurkami
- Sandacza smażymy na maśle
- Sandacz z kurkami