Sandacz z kurkami

Sandacz z kurkami

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną. Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco świeżego koperku, dobrze komponującego się również z kwaśnymi smakami. Składników jest więc sporo, ale nie przesadnie, a całość tworzy bardzo atrakcyjną kompozycję – nie tylko pod względem smaku, ale, przy odrobinie pomysłowości – również wyglądu (patrz zdjęcie). Niewątpliwą zaletą tego dania jest również to, że nie jest specjalnie czasochłonne, ani trudne w przygotowaniu. Polecamy je więc miłośnikom niebanalnych smaków zarówno na co dzień, jak i „od święta”.




Sandacz z kurkami

Szlachetny sandacz z sosem kurkowo-śmietanowym, czyli niebanalne, choć mało wymagające w przygotowaniu danie dla prawdziwych smakoszy.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 400g fileta z sandacza
  2. 150g kurek
  3. 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych)
  4. 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych)
  5. 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  6. sól (ok. 1 łyżeczki)
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 6-7 łyżek słodkiej śmietany
  9. 3 łyżki masła
  10. 2 łyżki oliwy
  11. 1 łyżka posiekanego koperku

Instrukcje

  1. Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry, gorczycy, białego pieprzu i soli. Odstawiamy na kilka(naście) minut.
  2. Kurki dokładnie opłukujemy z zanieczyszczeń. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni z wysokim rantem lub w rondlu z nieprzywierającą powłoką, na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Kurki podsmażamy przez 2-3 minuty często mieszając.
  3. Patelnię lub rondel przestawiamy na mały ogień. Dodajemy 5-6 łyżek śmietany, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drugą połowę przypraw. Gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając.
  4. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube).
  5. Sandacza podajemy od razu z sosem kurkowym, świeżo posiekanym koperkiem oraz przygotowanymi w międzyczasie pieczonymi ziemniakami.

Uwagi

  1. Jeśli do sosu kurkowego dodamy 1 łyżeczkę łagodnej musztardy, to nie tylko dodamy mu wyrazistości, ale sprawimy również, że składniki lepiej się połączą.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: