Saltimbocca

Salta in bocca znaczy mniej więcej tyle, co wskakuje do ust. Faktycznie, jest tak smaczne, że aż chce się pochłaniać w całości 🙂 Saltimbocca to z pewnością jedno z bardziej znanych dań kuchni włoskiej. Istnieje kilka sposobów jego przyrządzenia, które nie różnią się jednak w jakiś bardzo zasadniczy sposób. W każdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto oraz liści szałwii. Istnieje przy tym zarówno wersja zawijana w roladkę, jak w przepisie poniżej, jak również taka, gdzie wszystkie 3 składniki zostają spięte płasko przy pomocy wykałaczki. Jak widać nie jest to więc potrawa szczególnie skomplikowana. Z drugiej strony możliwe bogactwo dodatków z jakimi możemy ją podać pozwala nam tworzyć wiele atrakcyjnych wizualnie i smakowo kompozycji.

Saltimbocca

Składniki (dla 2 osób)
- 4 podłużne sznycle z indyka lub cielęce (po ok. 100g)
- 4 plastry prosciutto
- 4 duże liście szałwii
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- 150ml (pół)wytrawnego białego wina
- 150ml bulionu
- 1 łyżeczka pszennej mąki
- kilka łyżek oliwy
Do podania
- 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego
- kolby kukurydzy konserwowej
- białe konserwowe szparagi
- kilka kawałków brokuła
Instrukcje
- Sznycle rozbijamy dość cienko tłuczkiem, aby ich grubość była mniejsza niż 5 mm. Posypujemy solą i pieprzem, układamy na nich plastry prosciutto i liście szałwii. Całość zawijamy i spinamy wykałaczkami.
- Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy zawinięte sznycle, dość intensywnie przez kilka minut, ze wszystkich stron do lekkiego zarumienia.
- Wlewamy bulion i wino, podgrzewamy przez 1-2 minuty, aby płyn nieco odparował.
- Saltimbocca dusimy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. Na koniec wyjmujemy mięso, a sos zagęszczamy łyżeczką mąki, dokładnie mieszając.
- W międzyczasie gotujemy ryż oraz brokuł – ten ostatni wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy na al dente przez ok. 4 minuty.
- Gotowe sznycle podajemy razem z dodatkami oraz gęstym sosem.
Uwagi
- Dziki ryż gotuje się nawet 2 razy dłużej niż „zwykły” biały (należy to zweryfikować zgodnie z zaleceniami producenta i własnym doświadczeniem). Aby ułatwić sobie poradzenie z tą kwestią, należy najpierw zacząć gotować ryż dziki, a po upływie czasu stanowiącego różnicę w czasie gotowania pomiędzy dwoma rodzajami ryżów, dorzucić również biały. Wówczas jeden i drugi będą odpowiednio miękkie, a my użyjemy tylko 1 garnka.
- Saltimbocca - składniki
- Przykładowe dodatki i przybrania
- Przygotowane sznycle
- Zawijanie sznycli
- Zawinięte saltimbocca
- Mięso najpierw obsmażamy
- Następnie dusimy w sosie
- Gotowe saltimbocca z dodatkami i przybraniem
Komentarze (1)