Saltimbocca

Saltimbocca

Salta in bocca znaczy mniej więcej tyle, co wskakuje do ust. Faktycznie, jest tak smaczne, że aż chce się pochłaniać w całości 🙂 Saltimbocca to z pewnością jedno z bardziej znanych dań kuchni włoskiej. Istnieje kilka sposobów jego przyrządzenia, które nie różnią się jednak w jakiś bardzo zasadniczy sposób. W każdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto oraz liści szałwii. Istnieje przy tym zarówno wersja zawijana w roladkę, jak w przepisie poniżej, jak również taka, gdzie wszystkie 3 składniki zostają spięte płasko przy pomocy wykałaczki. Jak widać nie jest to więc potrawa szczególnie skomplikowana. Z drugiej strony możliwe bogactwo dodatków z jakimi możemy ją podać pozwala nam tworzyć wiele atrakcyjnych wizualnie i smakowo kompozycji.




Saltimbocca

Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej ze sznycli cielęcych lub indyczych, prosciutto oraz szałwii. Propozycja podania z ryżem, brokułem, konserwowymi szparagami oraz kolbami konserwowej kukurydzy.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 podłużne sznycle z indyka lub cielęce (po ok. 100g)
  2. 4 plastry prosciutto
  3. 4 duże liście szałwii
  4. sól
  5. czarny pieprz świeżo mielony
  6. 150ml (pół)wytrawnego białego wina
  7. 150ml bulionu
  8. 1 łyżeczka pszennej mąki
  9. kilka łyżek oliwy

Do podania

  1. 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego
  2. kolby kukurydzy konserwowej
  3. białe konserwowe szparagi
  4. kilka kawałków brokuła

Instrukcje

  1. Sznycle rozbijamy dość cienko tłuczkiem, aby ich grubość była mniejsza niż 5 mm. Posypujemy solą i pieprzem, układamy na nich plastry prosciutto i liście szałwii. Całość zawijamy i spinamy wykałaczkami.
  2. Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy zawinięte sznycle, dość intensywnie przez kilka minut, ze wszystkich stron do lekkiego zarumienia.
  3. Wlewamy bulion i wino, podgrzewamy przez 1-2 minuty, aby płyn nieco odparował.
  4. Saltimbocca dusimy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. Na koniec wyjmujemy mięso, a sos zagęszczamy łyżeczką mąki, dokładnie mieszając.
  5. W międzyczasie gotujemy ryż oraz brokuł – ten ostatni wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy na al dente przez ok. 4 minuty.
  6. Gotowe sznycle podajemy razem z dodatkami oraz gęstym sosem.

Uwagi

  1. Dziki ryż gotuje się nawet 2 razy dłużej niż „zwykły” biały (należy to zweryfikować zgodnie z zaleceniami producenta i własnym doświadczeniem). Aby ułatwić sobie poradzenie z tą kwestią, należy najpierw zacząć gotować ryż dziki, a po upływie czasu stanowiącego różnicę w czasie gotowania pomiędzy dwoma rodzajami ryżów, dorzucić również biały. Wówczas jeden i drugi będą odpowiednio miękkie, a my użyjemy tylko 1 garnka.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: