Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Sałatka ziemniaczana w wersji przypisywanej zwykle kuchni południowo-niemieckiej i austriackiej. Nie ma jednego na nią przepisu, więc występuje w różnych wariantach. Wspólny jest jednak zwykle element kwaśny – np. ocet czy konserwowe ogórki, choć można spotkać nawet kapary i anchois. Typowa jest również cebula (często czerwona), czosnek, bulion, a także dodatek odrobiny oleju roślinnego. Podawana może być zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. W wersji kojarzonej z północnymi regionami Niemiec zawiera często majonez, wymaga przechowywania w lodówce i jako taka przypomina trochę znaną w Polsce tzw. sałatkę warzywną czy rosyjską sałatkę Oliviera. Dlatego możecie eksperymentować do woli, a przepis poniżej jest tylko jedną z możliwych propozycji. Zakłada jednak osiągnięcie dobrego efektu dekoracyjnego – stąd w naszej wersji składniki nie są ze sobą bezładnie mieszane, tylko wykładane w estetyczny sposób w salaterce.
Jednym z najbardziej znanych dań, do których podaje się tę sałatkę ziemniaczaną jest sznycel po wiedeńsku, o którym jeszcze napiszemy. Ale doskonale nada się także do bardziej nam znajomych potraw, łącznie z naszym kotletem schabowym czy wielu pieczonych mięs.

Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Składniki
- 4 średnie ziemniaki (ok. 700g)
- 1 nieduża czerwona cebula (120g)
- kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych
- mały pęczek szczypiorku
- 125ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- ocet z białego wina
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku pilnując, aby się nie rozpadły, na koniec zalewając dużą ilością zimnej wody na ok. 10 minut.
- Cebulę obieramy i kroimy w dość wąskie półtalarki; skrapiamy octem i zostawiamy na kilka minut, aby nabrała głębokiego koloru. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a chłodne już ziemniaki w grube plastry.
- Warzywa wykładamy w salaterce – w kolejności jaką uznamy za odpowiednią pod kątem estetyki. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku; możemy też skropić octem. Na koniec podlewamy bulionem.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)