Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Sałatka ziemniaczana w wersji przypisywanej zwykle kuchni południowo-niemieckiej i austriackiej. Nie ma jednego na nią przepisu, więc występuje w różnych wariantach. Wspólny jest jednak zwykle element kwaśny – np. ocet czy konserwowe ogórki, choć można spotkać nawet kapary i anchois. Typowa jest również cebula (często czerwona), czosnek, bulion, a także dodatek odrobiny oleju roślinnego. Podawana może być zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. W wersji kojarzonej z północnymi regionami Niemiec zawiera często majonez, wymaga przechowywania w lodówce i jako taka przypomina trochę znaną w Polsce tzw. sałatkę warzywną czy rosyjską sałatkę Oliviera. Dlatego możecie eksperymentować do woli, a przepis poniżej jest tylko jedną z możliwych propozycji. Zakłada jednak osiągnięcie dobrego efektu dekoracyjnego – stąd w naszej wersji składniki nie są ze sobą bezładnie mieszane, tylko wykładane w estetyczny sposób w salaterce.

Jednym z najbardziej znanych dań, do których podaje się tę sałatkę ziemniaczaną jest sznycel po wiedeńsku, o którym jeszcze napiszemy. Ale doskonale nada się także do bardziej nam znajomych potraw, łącznie z naszym kotletem schabowym czy wielu pieczonych mięs.




Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) w jednej z wielu możliwych wersji. Tutaj zrobiona tak, aby nie tylko smakowała, ale też dobrze wyglądała.

Składniki

  1. 4 średnie ziemniaki (ok. 700g)
  2. 1 nieduża czerwona cebula (120g)
  3. kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych
  4. mały pęczek szczypiorku
  5. 125ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  6. ocet z białego wina
  7. sól
  8. pieprz

Instrukcje

  1. Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku pilnując, aby się nie rozpadły, na koniec zalewając dużą ilością zimnej wody na ok. 10 minut.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w dość wąskie półtalarki; skrapiamy octem i zostawiamy na kilka minut, aby nabrała głębokiego koloru. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a chłodne już ziemniaki w grube plastry.
  3. Warzywa wykładamy w salaterce – w kolejności jaką uznamy za odpowiednią pod kątem estetyki. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku; możemy też skropić octem. Na koniec podlewamy bulionem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: