Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką

Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką

W naszym jadłospisie zawsze znajdzie się miejsce na zdrowe sałatki ryb i owoców morza. Dzisiaj kolejna propozycja, tym razem z holenderskim matjasem w roli głównej. I to jest składnik kluczowy i niezastąpiony 🙂 Poza tym jednak będzie trochę w stylu śródziemnomorskim i można „kombinować” ze składem i proporcjami – warzywa, oliwa, anchois… Będzie również bardzo prosto i szybko – przygotowanie takiej sałatki zajmie naprawdę niewiele czasu. Za to jej niebanalny smak i atrakcyjny wygląd sprawi, że będzie zarówno ciekawym urozmaiceniem diety, jak i ozdobą imprezowego stołu. Polecamy podawać z lekkim pieczywem – tradycyjnym pszennym lub chrupkim z różnych ziaren.




Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką

Kolorowa sałatka z holenderskiego matjasa z anchois i kolorowymi warzywami. Atrakcyjna propozycja na co dzień i na imprezowy stół.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 3-4 holenderskie matjasy (ok. 300g)
  2. 75g filetów anchois
  3. 250g fasolki szparagowej
  4. 3 pomidory śliwkowe (lub inne z dużą ilością miąższu, ok. 300g)
  5. 1 średnia czerwona cebula (180g)
  6. 2-3 łyżki oliwy
  7. 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  8. sól do smaku (ostrożnie)

Do podania

  1. lekkie pieczywo

Instrukcje

  1. Pomidory rozcinamy wzdłużnie na ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w długie paski. Cebulę obieramy, rozcinamy wzdłużnie na pół, a następnie w poprzek na cienkie piórka, które rozdzielamy palcami na pojedyczne nitki.
  2. Płaty matjasów dzielimy na 2-3 części, a następnie kroimy wzdłuż na ok. półcentymetrowej grubości długie paski.
  3. W międzyczasie gotujemy fasolkę wrzucając ją do ok. 2 litrów dobrze osolonej wrzącej wody. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 min. na al dente.
  4. Wszystkie składniki starannie mieszamy w odpowiednio dużym naczyniu. Możemy ostrożnie osolić do smaku. Pozostawiamy na ok. pół godziny pod przykryciem w chłodnym miejscu i podajemy.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: