Sałatka walencka

Pochodząca z Hiszpanii sałatka walencka jest smaczna, zdrowa, lekkostrawna i… mało znana nad Wisłą. Stanowi kompozycję pomarańczy, pomidorów, avocado, czarnych oliwek, czerwonej cebuli i owczego sera manchego. Być może właśnie ten ostatni składnik, choć o szczególnym smaku, to jednak u nas mało znany i drogi sprawia, że sałatka walencka do popularnych w Polsce nie należy. A szkoda, bo kto nie jadł, ten nie wie co traci!
I choć normalnie powinienem napisać coś więcej np. o walorach smakowych dania, w tym wypadku muszę pozostawić garść porad gdzie i jak nabyć właśnie manchego. A nie zawsze jest to takie łatwe. I choć słyszałem o desperackich próbach zastąpienia go w sałatce walenckiej grecką fetą (sic!), to jednak coś takiego zakrawa na kulinarną zbrodnię ze szczególnym okrucieństwem.
W praktyce manchego możemy kupić albo w delikatesach klasy premium, albo w internecie. Nie ma sensu szukać go np. w dyskontach czy nawet średniej klasy supermarketach. Druga porada jest tego rodzaju, że jeśli idziemy już do sklepu w którym manchego zwykle jest, a obsługa twierdzi, że aktualnie go brak, sprawdźmy dokładnie własnymi oczyma zawartość chłodni z serami. Co najmniej 2 razy zdarzyło mi się, że pani ze stoiska z serami stwierdziła, że manchego nie ma i na razie nie będzie. Tymczasem bliższa lustracja leżących obok serów wykazała obecność mało popularnego, nieznanego nawet sprzedawcy produktu…
Wracając do meritum, sałatka ta może stanowić zarówno rodzaj przystawki jak i całkiem samodzielne, choć „lajtowe” danie. Zazwyczaj spożywam ją właśnie w ten drugi sposób. Tak lub inaczej, jeśli tylko dostaniecie już w swoje ręce nieco manchego (wystarczy niewielki kawałek o masie ok. 200g), koniecznie spróbujcie przygotować sałatkę walencką. Będzie nie tylko smacznie i zdrowo na co dzień, ale pomoże Wam ona również dodać klasy stołowi zastawionemu z praktycznie dowolnej rodzinnej okazji.

Sałatka walencka

Składniki
- 900g soczystych słodkich pomarańczy
- 2 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado (po ok. 200g)
- 200g manchego
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 średnia czerwona cebula (200g)
- 50g czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- kilka listków świeżej mięty
Instrukcje
- Pomarańcze dzielimy na ćwiartki i obieramy ze skórki. Poszczególne ćwiartki kroimy następnie na kolejne 3-4 części.
- Manchego kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półtalarki. Pomidorki oraz osączone z zalewy oliwki kroimy wzdłużnie na połówki. Obrany czosnek i miętę drobno siekamy.
- W koniecznie ostatniej kolejności obieramy avocado zgodnie z naszymi poradami jak przygotować avocado, a następnie kroimy je w kostkę o boku 2-3 cm.
- Mieszamy ze sobą oliwę, sok pomarańczowy, miętę i czosnek.
- Owoce, warzywa i ser mieszamy ze sobą, stopniowo podlewając sosem pomarańczowym. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy, wkładamy sałatkę przykrytą folią spożywczą na przynajmniej 30 minut do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone składniki przed wymieszaniem
- Sałatka walencka