Śródziemnomorska sałatka z wędzonym łososiem

Widoczny poniżej przepis na sałatkę wziął się z moich ogólniejszych doświadczeń z podobnymi recepturami pochodzącymi z regionu Morza Śródziemnego. Taką pierwszą bodaj inspiracją była sałatka nicejska – do której jeszcze powrócimy. W tym jednak sensie dość mocno odpłynąłem od „oryginału” – i to nie tylko z powodu dodatku greckiej fety. Ale liczy się to, że zdaniem osób, które miały okazję posmakować osiągnięty efekt, jest on co najmniej zadowalający 🙂 W pewnym skrócie, to propozycja dla miłośników jajek, łososia i fety.
Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nie wymaga ono zbyt wiele czasu, a użyte składniki są łatwo dostępne. Dlatego ta kolorowa i bardzo apetyczna przystawka nada się bardzo dobrze jako zdrowe urozmaicenie naszej diety na co dzień. Z drugiej strony prezentuje się i smakuje tak dobrze, że będzie jak najbardziej właściwa również na bardziej wyszukane, w tym świąteczne okazje.

Śródziemnomorska sałatka z wędzonym łososiem

Składniki
- 100g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w gotowych plastrach, ale niekoniecznie)
- 4 duże (L) jajka
- duża garść poszarpanych kolorowych sałat
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 100g fety
- 1 mała czerwona cebula
- 1/4 – 1/2 łyżeczki soli (ostrożnie, inne składniki już ją zawierają!)
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno siekanego koperku
Instrukcje
- Jajka gotujemy na twardo przez 6-8 minut, chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy. Każde z nich kroimy wzdłużnie na 2 części.
- W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie (ok. 2mm) półtalarki, rozdzielamy na pojedyncze pióra i mieszamy z łyżką soku z cytryny, aby nabrała pełniejszej barwy. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Łososia dzielimy na cienkie (5-8mm) plasterki. Fetę kroimy w niezbyt dużą kostkę.
- Na dno półmiska układamy sałatę, a na niej cebulę. Następnie rozkładamy równomiernie połówki jajek, a pomiędzy nimi połówki pomidorków. Na jajkach umieszczamy po kilka plasterków łososia, a dookoła fetę. Całość posypujemy solą.
- Oliwę dokładnie mieszamy z koperkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Powstałym w ten sposób sosem polewamy przede wszystkim jajka (aby nie wyschły), w dalszej kolejności pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem.
- Gotową sałatkę dobrze jest wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Najlepiej smakuje podana albo samodzielnie, albo z chrupiącym pszennym pieczywem.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Warstwa pierwsza - cebula i sałata
- Warstwa druga - jajka i pomidory
- Warstwa trzecia - łosoś i feta
- Ostatni etap - vinegret i pieprz
- Śródziemnomorska sałatka z wędzonym łososiem