Śródziemnomorska sałatka z wędzonym łososiem

Śródziemnomorska sałatka z wędzonym łososiem

Widoczny poniżej przepis na sałatkę wziął się z moich ogólniejszych doświadczeń z podobnymi recepturami pochodzącymi z regionu Morza Śródziemnego. Taką pierwszą bodaj inspiracją była sałatka nicejska – do której jeszcze powrócimy. W tym jednak sensie dość mocno odpłynąłem od „oryginału” – i to nie tylko z powodu dodatku greckiej fety. Ale liczy się to, że zdaniem osób, które miały okazję posmakować osiągnięty efekt, jest on co najmniej zadowalający  🙂 W pewnym skrócie, to propozycja dla miłośników jajek, łososia i fety.

Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nie wymaga ono zbyt wiele czasu, a użyte składniki są łatwo dostępne. Dlatego ta kolorowa i bardzo apetyczna przystawka nada się bardzo dobrze jako zdrowe urozmaicenie naszej diety na co dzień. Z drugiej strony prezentuje się i smakuje tak dobrze, że będzie jak najbardziej właściwa również na bardziej wyszukane, w tym świąteczne okazje.

 




Śródziemnomorska sałatka z wędzonym łososiem

Kolorowa, apetyczna i zdrowa sałatka w południowoeuropejskim klimacie. Łatwa w przygotowaniu i wykorzystująca szeroko dostępne składniki. Dobra zarówno na co dzień jak i od święta.

Składniki

  1. 100g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w gotowych plastrach, ale niekoniecznie)
  2. 4 duże (L) jajka
  3. duża garść poszarpanych kolorowych sałat
  4. 8-10 pomidorków koktajlowych
  5. 100g fety
  6. 1 mała czerwona cebula
  7. 1/4 – 1/2 łyżeczki soli (ostrożnie, inne składniki już ją zawierają!)
  8. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  9. 3 łyżki oliwy
  10. 2 łyżki soku z cytryny
  11. 1 łyżeczka drobno siekanego koperku

Instrukcje

  1. Jajka gotujemy na twardo przez 6-8 minut, chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy. Każde z nich kroimy wzdłużnie na 2 części.
  2. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie (ok. 2mm) półtalarki, rozdzielamy na pojedyncze pióra i mieszamy z łyżką soku z cytryny, aby nabrała pełniejszej barwy. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Łososia dzielimy na cienkie (5-8mm) plasterki. Fetę kroimy w niezbyt dużą kostkę.
  3. Na dno półmiska układamy sałatę, a na niej cebulę. Następnie rozkładamy równomiernie połówki jajek, a pomiędzy nimi połówki pomidorków. Na jajkach umieszczamy po kilka plasterków łososia, a dookoła fetę. Całość posypujemy solą.
  4. Oliwę dokładnie mieszamy z koperkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Powstałym w ten sposób sosem polewamy przede wszystkim jajka (aby nie wyschły), w dalszej kolejności pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem.
  5. Gotową sałatkę dobrze jest wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Najlepiej smakuje podana albo samodzielnie, albo z chrupiącym pszennym pieczywem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: