Sałata z pomidorami i ogórkiem

W takim jak wyżej tytule przepisu nie chodzi mi wcale o praktykowanie nieco dziwnej, a spotykanej ostatnio maniery nazywania sałatek mianem „sałat” – najpewniej na skutek zupełnie niepotrzebnej kalki językowej. Jakkolwiek niewątpliwie jest to sałatka i surówka w jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych, a przygotowanie jest banalnie proste i nie powinno zająć więcej niż kilkanaście minut. Sałatka utrzymuje się w poprawnym stanie przez dobrych kilka godzin, więc nadaje się również do zabrania na grilla po przyrządzeniu zawczasu w domu.

Sałata z pomidorami i ogórkiem

Składniki
- 200g mieszanki porwanych kolorowych sałat
- 1 średni ogórek mizeryjny (200g)
- 1 średni pomidor (200g)
- 5-6 gałązek koperku
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
- Ogórka dokładnie obieramy i kroimy na cienkie (ok. 2mm) plasterki. Pomidora kroimy wzdłużnie na kolejno: ćwiartki, „ósemki” i „szesnastki”; pozostawiamy skórkę, ale w razie potrzeby usuwamy nadmiar łyka. Z koperku usuwamy twarde gałązki i drobno siekamy.
- Mieszankę sałat umieszczamy w dużej misce i dodajemy stopniowo pokrojonego ogórka i pomidora, mieszając ze sobą składniki i dodając w międzyczasie oliwę i koper oraz sól i mielony pieprz w ilości do smaku.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Mieszanie składników
- Sałata z pomidorami i ogórkiem
Komentarze (2)