Ryby i owoce morza

Dnia z ryb i owoców morza uchodzą zwykle za zdrowe i lekkostrawne. Choć nieco upraszczające, stwierdzenie to jest w większości wypadków prawdziwe. Osoby, które w ogólności jedzą mięso, zdecydowanie powinny włączać do swojej diety ryby i owoce morza. Obejmują one przy tym bardzo wiele zróżnicowanych gatunków, z których można przygotować niezliczone ilości potraw na mnóstwo sposobów, najlepiej grillując, dusząc lub piekąc z dużą ilością warzyw. Niestety, w naszym kraju, z tych czy innych powodów, dania z ryb i owoców morza nie są szczególnie popularne. To oczywiście źle, my jednak postaramy się zamieścić tu większą liczbę zróżnicowanych potraw, które być może samym już smakiem przekonają niektórych, że warto jeść ryby :)

Szczupak po prowansalsku

Szczupak po prowansalsku

Szlachetna ryba przyrządzona w niezwykle prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo ...
Pieczony leszcz z warzywami

Pieczony leszcz z warzywami

Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić z minimalnym dodatkiem tłuszczu, a nawet całkiem bez niego. To, jak i duży dodatek kolor...
Karp po styryjsku

Karp po styryjsku

Mało znany w naszym kraju przepis na karpia w warzywach korzennych. Nada się zarówno na co dzień dla wszystkich miłośników tej ryby, ale też np. jako oryginalna...