Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami

Z polędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem. Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka. Może to być nieco pikantna potrawa, dlatego dla zrównoważenia smaków proponujemy podać ją z ryżem.
Podobnie jak we wspomnianym wcześniejszym przepisie, również i tutaj nie musimy użyć koniecznie polędwicy. Delikatność tego mięsa skraca czas przyrządzenia dania, ale jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań 🙂

Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami

Składniki (dla 2 osób)
- 500g polędwicy wieprzowej
- 1 puszka krojonych pomidorów w soku
- 1 średnia żółta papryka (250g)
- 1 średnia cebula (150g)
- duża garść zielonego groszku (świeżego lub mielonego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia papryczka chili
- 250ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy
Do podania
- gotowany biały ryż
Instrukcje
- Polędwicę oczyszczamy z błonek i łykowatych części; kroimy na cienkie (ok. 1 cm) paski. Paprykę dzielimy wzdłużnie na 3-4 części, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy poprzecznie w również dość cienkie paski. Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek po obraniu drobno kroimy. Z natki pietruszki usuwamy najbardziej zdrewniałe gałązki, a następnie bardzo drobno siekamy.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez chwilę (ok. 2 minuty) do zeszklenia się warzyw. Następnie kładziemy na patelni paski mięsa i smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia (2-3 minuty).
- Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował, a sos się zagęścił. W międzyczasie możemy dosolić do smaku (ostrożnie, sól jest już w bulionie!).
- Dodajemy pokroją żółtą paprykę i dusimy jeszcze 10 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia posypujemy dodatkowo zielonym groszkiem.
- Podajemy na ciepło z gotowanym białym ryżem.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone mięso i warzywa
- Cebulę, czosnek i mięso najpierw podsmażamy...
- ...dodajemy pomidory, bulion, przypawiamy i dusimy
- Na koniec dodajemy paprykę i groszek
- Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami