Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy

Jest to jedna z potraw, które towarzyszą mi już od bardzo wielu lat. Łącząca chude i delikatne mięso z kolorowymi warzywami, a zarazem nieskomplikowana i mało czasochłonna w przygotowaniu, nadaje się do przyrządzenia właściwie w dowolnym dniu tygodnia i każdej porze dnia. Dlatego przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy.
Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne.

Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy
2015-02-01 20:09:01

Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 1 polędwiczka wieprzowa (450g)
- 2 średnie papryki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy)
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 średnie lub 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 150ml bulionu
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 125g białego ryżu
Instrukcje
- Mięso tniemy krótkie (kilkucentymetrowe) paski o grubości ok. 1cm. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paski o szerokości ok. 1cm. Cebule obieramy i tniemy w niezbyt drobną kostkę. Czosnek dość drobno siekamy.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy na niej cebulę – przez 2-3 minuty do zeszklenia, jednak nie powinna się zrumienić.
- Na osobnej, dużej patelni rozgrzewamy na silnym ogniu resztę oliwy. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron przez 2-3 minuty. Może się zarumienić, ale nie powinno puścić wody.
- Zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i zalewamy bulionem. Mieszamy całość, aby składniki rozłożyły się równomiernie w naczyniu. Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ponownie ogień i układamy u góry paski papryki. Nie mieszamy już więcej potrawy!
- Dusimy powoli, na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. W razie potrzeby można podlać potrawkę wodą, ale nie powinno to być konieczne.
- W międzyczasie kroimy dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut.
- Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu.
Uwagi
- Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut, wydłużając w ten sposób łączny czas duszenia do 60 minut. Prawdopodobnie do tak przygotowanej potrawy będzie też trzeba w którymś momencie dodać nieco wody.
Pokrewne inspiracje
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Podsmażone mięso z dodatkiem cebuli
- Następnie dodajemy paprykę
- Pod koniec duszenia również ogórek i kukurydzę
- Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy