Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy

Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy

Jest to jedna z potraw, które towarzyszą mi już od bardzo wielu lat. Łącząca chude i delikatne mięso z kolorowymi warzywami, a zarazem nieskomplikowana i mało czasochłonna w przygotowaniu, nadaje się do przyrządzenia właściwie w dowolnym dniu tygodnia i każdej porze dnia. Dlatego przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy.

Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne.




Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy

Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 1 polędwiczka wieprzowa (450g)
  2. 2 średnie papryki
  3. 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy)
  4. 2 średnie ogórki kiszone
  5. 2 średnie lub 1 duża cebula
  6. 1-2 ząbki czosnku
  7. 150ml bulionu
  8. 3-4 łyżki oliwy
  9. 1 płaska łyżeczka soli
  10. 1/2 łyżeczki pieprzu
  11. 125g białego ryżu

Instrukcje

  1. Mięso tniemy krótkie (kilkucentymetrowe) paski o grubości ok. 1cm. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paski o szerokości ok. 1cm. Cebule obieramy i tniemy w niezbyt drobną kostkę. Czosnek dość drobno siekamy.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy na niej cebulę – przez 2-3 minuty do zeszklenia, jednak nie powinna się zrumienić.
  3. Na osobnej, dużej patelni rozgrzewamy na silnym ogniu resztę oliwy. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron przez 2-3 minuty. Może się zarumienić, ale nie powinno puścić wody.
  4. Zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i zalewamy bulionem. Mieszamy całość, aby składniki rozłożyły się równomiernie w naczyniu. Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ponownie ogień i układamy u góry paski papryki. Nie mieszamy już więcej potrawy!
  5. Dusimy powoli, na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. W razie potrzeby można podlać potrawkę wodą, ale nie powinno to być konieczne.
  6. W międzyczasie kroimy dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut.
  7. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu.

Uwagi

  1. Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut, wydłużając w ten sposób łączny czas duszenia do 60 minut. Prawdopodobnie do tak przygotowanej potrawy będzie też trzeba w którymś momencie dodać nieco wody.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: