Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami

Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami

Dzisiaj proponujemy oryginalny, ale łatwy sposób na kurczaka. Najczęściej przyrządzam w ten sposób udka i podudzia, ale można użyć również innych części. Oprócz ciemnych winogron i zielonych oliwek do kluczowych składników należą marchewka i czerwone (pół)wytrawne wino. Jeśli chodzi o marchew, najlepiej wyglądają małe obrane marchewki „jednodniowe” jakie można często znaleźć w supermarketowych lodówkach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć „zwykłej” marchewki po uprzednim własnoręcznym obraniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki.

Jak widać, przepis łączy smaki raczej słodkie (marchewka, winogrona) z wytrawnymi (oliwki, wino). Papryczki chili dodają mu z kolei zdecydowanej pikanterii. Niech jednak nie przeraża to zwolenników względnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe składniki. Zawsze też można zmodyfikować ilość użytej papryczki chili stosownie do upodobań i nie trzeba podawać dania z całym sosem z duszenia.

To bardzo proste w przyrządzeniu danie z szeroko dostępnych składników. Łączny czas jaki trzeba mu poświęcić nie powinien wiele przekraczać godziny, przy czym przez zdecydowaną większość tego czasu potrawa „robi się sama”. Aby było jeszcze wygodniej, jest też w 100% daniem jednogarnkowym, a w dodatku bardzo dobrze się prezentuje. Z racji użytych składników jest lekkie i dość zdrowe. Same zalety, prawda?

Przepis inspirowany jest podobnym jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska. Różni się jednak znacznie sposobem wykonania i kilkoma innym istotnymi szczegółami.




Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami

Oryginalny i efektowny, a zarazem bardzo prosty do przyrządzenia z łatwo dostępnych składników pikantny kurczak z winogronami, oliwkami i marchewką.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (ok. 900g)
  2. 1 średnia papryczka chili (ok. 15g)
  3. 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe” marchewki)
  4. 250g ciemnych winogron
  5. 75g zielonych oliwek
  6. 3-4 ząbki czosnku
  7. 1 liść laurowy
  8. 2 łyżki oliwy
  9. 1 płaska łyżeczka soli
  10. 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina

Instrukcje

  1. Kawałki kurczaka płuczemy w zimniej wodzie i osuszamy ręcznikiem. Jeśli dysponujemy całymi nogami, dzielimy je na pół w stawie. Nacieramy solą i pozostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Papryczkę chili dzielimy wzdłużnie na pół i usuwamy nasiona. Jeśli dysponujemy „zwykłymi” marchewkami, obieramy je i kroimy ukośnie w kilkucentymetrowe kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek.
  3. W metalowej brytfannie, w której będziemy dusić kurczaka, rozgrzewamy na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Obsmażamy na niej kawałki kurczaka przez 6-8 minut do przynajmniej lekkiego zarumienienia się.
  4. Zestawiamy brytfannę z kurczaka z ognia. Na samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem.
  5. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny, warto wstrząsnąć składniki i „wykąpać” je w sosie.
  6. Na 10 minut przed końcem duszenia usuwamy przykrycie brytfanny oraz dodajemy winogrona kładąc je na wierzchu. Gotowego kurczaka podajemy od razu z pozostałymi składnikami podlewając sosem.

Uwagi

  1. Danie można przygotować również w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka należy wówczas przysmażyć na patelni, a czas duszenia/pieczenia liczyć od chwili, gdy płyn (wino) w naczyniu zagotuje się.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: