Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem

Wśród składników tej zupy nie ma tak naprawdę nic nadzwyczajnego, jednak ich spora ilość sprawia, że jest zdrowo i „bogato”, a specyficzna kombinacja daje oryginalny smak. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, w dodatku łatwa i szybka w przyrządzeniu. Co prawda nie spełnia naszych kryteriów „przepisu na szybki obiad”, ale nie rozmija się z nimi zbyt mocno i czas zdecydowanie nie powinien być tu dla nikogo wymówką 🙂 A jeśli dodać jeszcze to, że taka zupa odpowiednio podana jest również całkiem zachęcająca dla oka, mamy potrawę niemal idealną.
Nie będziemy dzisiaj „straszyć” kostką rosołową – choć w przypadku niektórych dań jest faktycznie mocno niezalecana, to tu możecie ją z powodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej roboty bulionu drobiowego, a w połowie z kostkowego. Jedyne o czym musicie pamiętać to okoliczność, że bulion z kostki jest zwykle dość słony – patrz uwagi pod przepisem.
Jest to również jedna z tych potraw, gdzie duże znaczenie ma kolejność dodawania składników. Wynika to z faktu, że każdy z nich różni się dość znacznie czasem gotowania od pozostałych. Dlatego przygotowanie zupy wygląda w ten sposób, że co około 5 minut dodajemy kolejny składnik i gotujemy dalej. Może wymaga to nieco uwagi, ale za to gwarantuje, że wszystkie składniki będą smakowały i wyglądały dokładnie tak jak powinny.

Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem

Składniki (na ok. 2 litry)
- 1 średni filet z kurczaka (250g),
- 1 mała marchewka (ok. 120g)
- kawałek korzenia selera (ok. 100g)
- 1 puszka (400g) całych pomidorów
- 5 łyżek (60g) ryżu
- 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g)
- 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili)
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki)
Instrukcje
- Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości ok. 5 mm i długości kilku centymetrów. Z filetu z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki i błonki, po czym kroimy w 2-3 cm kostkę (ok. 20 kawałków), oprószamy częścią soli i pozostawiamy na kilka(naście) minut. Pomidory, zależnie od ich rozmiaru, kroimy na 2-3 mniejsze kawałki każdy.
- Bulion zagotowujemy, po czym dodajemy marchewkę i seler. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i intensywnie podsmażamy kawałki kurczaka – przez 2-3 minuty dokładnie ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia. Dodajemy mięso do zupy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli przez kolejne 5 minut.
- Dodajemy kolejne składniki w kolejności: ryż, kukurydza i pomidory. Za każdym razem ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez następne 5 minut, z tym że ostatnie w kolejności pomidory jedynie już na chwilę zagotowujemy. Przed ich dodaniem powinniśmy również upewnić się, że ryż jest już bliski miękkości. W międzyczasie dodajemy również kilka łyżek soku odsączonego z pomidorów, a także pieprz cayenne i więcej soli.
- Na koniec sprawdzamy doprawienie zupy – możemy w szczególności dodać więcej soli lub soku z pomidorów. Wskazane jest, aby ugotowana zupa odstała przynajmniej 30 minut, po których można ponownie zweryfikować jej smak i ewentualnie doprawić.
Uwagi
- Raczej ostrożnie obchodźmy się z solą. Jeśli używamy bulionu z kostki, prawdopodobnie będzie on bardziej słony niż bulion własnej roboty, ale i tak zawsze trzeba to zweryfikować. Lepiej dodać na początku mało soli i doprawić zupę na koniec, aniżeli ją przesolić.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone mięso i warzywa
- Kurczaka obsmażamy
- Po czym gotujemy z kolejno dodawanymi warzywami
- Zupa ryżowo-warzywna
- Zupa ryżowo-warzywna