Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym

Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym

W tej potrawie pierwsze skrzypce grają smaki raczej kwaśne. Czy, ściślej mówiąc, może raczej „kwaskowe” i „wytrawne”, bo z pewnością ust nie wykrzywiają. Wciąż są zresztą tylko uzupełnieniem neutralnych z tego punktu widzenia kurczaka, ziemniaków i nawet nieco słodkiej czerwonej cebuli. Zwłaszcza ta ostatnia jest o tyle ciekawym składnikiem, że nadaje się zarówno do potraw na lekko słodko, jak i do tych bardziej kwaśnych. W tym ostatnim wypadku przede wszystkim dlatego, że pod wpływem kwaśnego środowiska nabiera ładnego, głębokiego koloru.

O ile jednak lekkie zakwaszenie potrawy np. sokiem z cytryny i wzmocnienie tego efektu wytrawnym winem występowało już w naszych przepisach, o tyle pierwszy raz zastosujemy marynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe.

Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Nie jest trudna, ani czasochłonna w przygotowaniu, więc nada się choćby na „zwykły” obiad. Jednak ze względu na swoją niebanalność i atrakcyjny wygląd przepis idealnie pasuje również np. do naszej kategorii „kolacja we dwoje”.




Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym

Apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Lekkie mięso z kurczaka z delikatnie kwaśnymi marynowanymi karczochami i ziemniakami cytrynowo-rozmarynowymi.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda)
  2. 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie
  3. 2 średnie czerwone cebula
  4. 150ml bulionu (może być z kostki)
  5. 100ml (pół)wytrawnego białego wina
  6. 2-3 łyżki soku z cytryny
  7. 1 płaska łyżeczka soli
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu
  9. 2 łyżki masła
  10. 2 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Piersi z kurczaka nacieramy 1 płaską łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebulę obieramy, kroimy wzdłużnie w „ósemki” i skrapiamy 2-3 łyżkami soku z cytryny, aby nabrała pełniejszego koloru.
  2. Na głębszej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Obsmażamy piersi z kurczaka ze wszystkich stron na złoto przez 5-6 minut. Wyjmujemy tymczasowo z patelni.
  3. Pokrojoną cebulę wkładamy na patelnię i na tym samym tłuszczu co kurczaka smażymy 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Wlewamy wino i gotujemy chwilę, aż około połowy płynu odparuje.
  4. Wlewamy do cebuli bulion i ponownie wkładamy kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy pod przykryciem powoli przez 15 minut, czasami wstrząsając zawartością. Możemy 1 lub 2 razy odwrócić mięso.
  5. Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Do cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy do jego roztopienia się. Dodajemy karczochy i podgrzewamy wszystko dość intensywnie przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty.
  6. Kurczaka podajemy niezwłocznie z sosem cebulowo-karczochowym oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i cytryną. Dekorujemy natką pietruszki.
Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania
Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: