Piersi z kurczaka Nell Gwyn

Dla mnie to trochę „tajemnicze” danie, gdyż nie udało mi się ustalić jego rzeczywistego pochodzenia czy źródłowego przepisu. Zakładam, że nazwę dała mu ta Nell Gwyn – a to, że każdy przepis na takiego kurczaka zawiera pomarańcze zawdzięczamy być może temu, że zanim młoda Nell stała się bodaj najsłynniejszą kochanką angielskiego króla Karola II, swoją karierę zaczynała od sprzedawania pomarańczy w londyńskim teatrze. Niestety, nie jestem w stanie zweryfikować czy faktycznie tak jest.
Można spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania, który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych językach i który jest tym drugim wariantem. Poniższa interpretacja tego dania nie jest jednak kopią czegokolwiek, więc przynajmniej na razie wydaje się to być jedyny taki przepis dostępny w internecie.
Składnikami, które najbardziej wpływają na smak potrawy w niżej prezentowanej wersji są pomarańcze i sok pomarańczowy, brandy oraz mascarpone. Siła tego trio najbardziej uwydatnia się w sosie, którego jest podstawą obok papryki, cukinii i czerwonej cebuli. Już z tego możemy wnioskować, że będzie raczej słodko, choć nie przesadnie. Doskonałym uzupełnieniem sosu jest estragon – najlepiej aby był świeży, ale w tej postaci trudno go kupić. Nie zrażajcie się jednak, bo nawet suszony odda potrawie swój bardzo charakterystyczny aromat.
To raczej łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu danie, więc możemy je spokojnie przygotowywać po prostu na co dzień, gdy najdzie nas ochota na lekkie danie mięsne ze słodkimi i owocowymi nutami. Z drugiej strony bardzo oryginalny smak sprawi, że będzie to doskonała potrawa do podania naszym gościom przy jakiś donioślejszych okazjach, zwłaszcza jeśli możemy się spodziewać, że nie mieli wcześniej okazji skosztować czegoś podobnego.

Piersi z kurczaka Nell Gwyn

Składniki (dla 2 osób)
- 2 piersi z kurczaka bez kości (po ok. 300g)
- 2 średnie słodkie pomarańcze (ok. 700g)
- kawałek cukinii (150g)
- pół średniej papryki (150g)
- 1 średnia czerwona cebula (150g)
- pęczek świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego
- 100 ml brandy
- 150 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mascarpone
- sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 160g pełnoziarnistego spaghetti
Instrukcje
- Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut.
- Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy na pół i kroimy w wąskie (kilka milimetrów) półtalarki. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paski o szerokości ok. 5mm.
- Pomarańcze obieramy; połowę jednej kroimy na dość drobne kawałki, a pozostałe – na większą kostkę. Pomarańcze powinny być delikatne i nie mieć zbyt wielu błonek, więc jeśli tych ostatnich jest za dużo lub są twarde, należy je najpierw usunąć.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, kładziemy na niego kurczaka i obsmażamy dość intensywnie ze wszystkich stron przez 5-6 minut, do zarumienienia.
- Zmniejszamy ogień do średniego i oblewamy kurczaka brandy. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż część płynu odparuje.
- Dolewamy sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Przestawiamy na mały ogień, posypujemy estragonem, po czym dusimy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut. Po 5 minutach dodajemy również paprykę i cebulę mieszając z sosem, a po 10 minutach – cukinię i drobno pokrojone pomarańcze, również mieszając.
- Gotowe mięso wyjmujemy z patelni i trzymamy w cieple. W międzyczasie kończymy sos – podgrzewamy go dość intensywnie przez kilka minut, aby odparować nadmiar płynu. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy z sosem. Możemy go również na tym etapie dosolić do smaku.
- W międzyczasie gotujemy również spaghetti – al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Kurczaka podajemy z makaronem, sosem oraz kawałkami pomarańczy.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i sprawione mięso
- Obsmażonego kurczaka zalewamy brandy i sokiem
- Mięso dusimy następnie z warzywami
- Dokańczamy sos, m.in. dodając mascarpone
- Piersi z kurczaka Nell Gwyn