Pieczony leszcz z warzywami

Pieczony leszcz z warzywami

Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić z minimalnym dodatkiem tłuszczu, a nawet całkiem bez niego. To, jak i duży dodatek kolorowych i zdrowych warzyw na pewno będzie zachętą dla liczących kalorie i ogólnie dbających o zdrowe odżywianie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw dowiodą, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie. W dodatku bardzo zachęcające do jedzenia nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a także bardzo proste do przygotowania. Gdyby nie to, że ryby mają ości, można by rzec, że tak przygotowany leszcz ma wyłącznie liczne zalety, a żadnych wad 🙂 Ale i z ośćmi nie powinno być poważnych problemów – akurat w przypadku tej ryby są duże, ale mało liczne i łatwe do oddzielenia z delikatnego mięsa.

 




Leszcz pieczony z warzywami

Przykład na to jak z dość pospolitej ryby można przygotować atrakcyjne danie z odrobiną wyrafinowania.

Składniki (na 2 porcje)

  1. 600 g sprawionego leszcza – najlepiej podzielonego na dzwonka
  2. 2 średnie czerwone papryki
  3. biała część 1 średniego pora
  4. kilka konserwowych kolb kukurydzy
  5. 2 niezbyt duże czerwone cebule
  6. 1-2 łyżeczki soli
  7. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  8. kilka łyżek soku z cytryny
  9. kilka łyżek wytrawnego białego wina
  10. 2 łyżki oleju rzepakowego

Instrukcje

  1. Leszcza dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy większością soku z cytryny, nacieramy pieprzem ziołowym i częścią soli.
  2. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie tniemy wzdłużnie na paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy z łupiny i w zależności od rozmiaru rozcinamy na 2 lub 4 części. Ćwiartki lub połówki kropimy resztą soku z cytryny – cebula nabierze wówczas pełniejszej barwy. Por tniemy nieco ukośnie na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Duże kolby kukurydzy kroimy wzdłużnie na pół, mniejsze pozostawiamy takimi jakie są.
  3. W dużej misce mieszamy warzywa ze sobą oraz resztą soli i olejem rzepakowym.
  4. Garść warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub teflonowej/ceramicznej brytfanny. Na nich kładziemy kawałki ryby, którą z kolei przykrywamy resztą warzyw. Całość skrapiamy winem.
  5. Brytfannę szczelnie zamykamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 40 minut licząc od chwili, gdy niewielka ilość płynu zgromadzona na dnie naczynia zacznie wrzeć.
  6. Rybę podajemy w porcjach razem z warzywami.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: