Pieczony leszcz z warzywami

Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić z minimalnym dodatkiem tłuszczu, a nawet całkiem bez niego. To, jak i duży dodatek kolorowych i zdrowych warzyw na pewno będzie zachętą dla liczących kalorie i ogólnie dbających o zdrowe odżywianie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw dowiodą, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie. W dodatku bardzo zachęcające do jedzenia nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a także bardzo proste do przygotowania. Gdyby nie to, że ryby mają ości, można by rzec, że tak przygotowany leszcz ma wyłącznie liczne zalety, a żadnych wad 🙂 Ale i z ośćmi nie powinno być poważnych problemów – akurat w przypadku tej ryby są duże, ale mało liczne i łatwe do oddzielenia z delikatnego mięsa.

Leszcz pieczony z warzywami

Składniki (na 2 porcje)
- 600 g sprawionego leszcza – najlepiej podzielonego na dzwonka
- 2 średnie czerwone papryki
- biała część 1 średniego pora
- kilka konserwowych kolb kukurydzy
- 2 niezbyt duże czerwone cebule
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- kilka łyżek soku z cytryny
- kilka łyżek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Instrukcje
- Leszcza dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy większością soku z cytryny, nacieramy pieprzem ziołowym i częścią soli.
- Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie tniemy wzdłużnie na paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy z łupiny i w zależności od rozmiaru rozcinamy na 2 lub 4 części. Ćwiartki lub połówki kropimy resztą soku z cytryny – cebula nabierze wówczas pełniejszej barwy. Por tniemy nieco ukośnie na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Duże kolby kukurydzy kroimy wzdłużnie na pół, mniejsze pozostawiamy takimi jakie są.
- W dużej misce mieszamy warzywa ze sobą oraz resztą soli i olejem rzepakowym.
- Garść warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub teflonowej/ceramicznej brytfanny. Na nich kładziemy kawałki ryby, którą z kolei przykrywamy resztą warzyw. Całość skrapiamy winem.
- Brytfannę szczelnie zamykamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 40 minut licząc od chwili, gdy niewielka ilość płynu zgromadzona na dnie naczynia zacznie wrzeć.
- Rybę podajemy w porcjach razem z warzywami.
- Składniki wyjściowe
- Rybę i warzywa kroimy i przyprawiamy...
- ...umieszczamy w brytfannie...
- ...i pieczemy przez 40 minut
- Pieczony leszcz z warzywami