Pieczony indyk z owocami

Pieczony indyk z owocami

Mięso z indyka jest smaczne i zdrowe – zwłaszcza filet zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo białka. Jeśli ktoś preferuje mniej „dietetyczny” klimat, może wybrać np. świetnie smakujące udo. Z reguły jest zresztą tak, że indyka przyrządzamy „w kawałkach”, ewentualnie gotujemy na podrobach zupę. Główną tego przyczyną jest zapewne rozmiar ptaka – indyki szeroko dostępne w handlu rzadko schodzą poniżej 4kg. Nie każdy jest w stanie zaprosić na obiad lub kolację 6 lub nawet 8 osób, które poradzą sobie z taką ilością mięsa. Dlatego właśnie indyk pieczony w całości najczęściej znajduje się na naszych stołach przy okazji różnych świąt i innych rodzinnych spotkań. A warto spróbować, gdyż nie jest on trudny w przygotowaniu (choć kłopotliwy z racji gabarytów), a możemy go wtedy nafaszerować czymś ciekawym jak również sprawić, że będzie wyglądał bardzo efektownie.




Pieczony indyk z owocami

Jeden z łatwiejszych i klasycznych sposobów na pieczonego w całości indyka. Wewnątrz nadziewany jabłkami i pomarańczami, a z zewnątrz pokryty pomarańczowo-karmelową glazurą nadającą mu pięknego koloru.

Składniki (dla 6-8 osób)

Indyk

  1. 1 niezbyt duży indyk (4kg)
  2. 2 jabłka
  3. 1 pomarańcza
  4. 1,5 łyżki suszonej szałwii (można kupić w sklepach zielarskich i przynajmniej niektórych aptekach)
  5. 1,5 łyżki suszonego majeranku
  6. 1,5 łyżeczki soli
  7. 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  8. 3 łyżki masła
  9. 150 ml wody
  10. 200 ml (pół)wytrawnego białego wina, najlepiej takiego z nutami cytrusów, jabłek lub brzoskwiń

Glazura

  1. 150 ml soku pomarańczowego
  2. 1 łyżka cukru
  3. 4 łyżki sosu sojowego
  4. 2 łyżki masła

Do podania

  1. pieczone lub gotowane ziemniaki
  2. pocięte w „ósemki” świeże pomarańcze

Instrukcje

  1. Indyka płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór i wycinamy szczątkowy u tego ptaka gruczoł kuprowy. Następnie nacieramy indyka od zewnątrz i w środku majerankiem, szałwią, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
  2. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, natomiast usuwamy gniazda nasienne. Pomarańcze również kroimy na ćwiartki i pozostawiamy skórę.
  3. Owoce wkładamy do indyka, przekładając 1 łyżką masła. Nie robimy przy tym tego „na siłę” - jeśli w środku nie ma miejsca na więcej jabłek i pomarańczy, po prostu nie wkładamy wszystkiego. Kuper łamiemy do środka i spinamy razem z luźną skórą w jego okolicy używając w tym celu wykałaczek. Nogi związujemy ze sobą na końcach, a skrzydła lekko podwiązujemy do klatki piersiowej.
  4. W brytfannie w której będziemy piekli indyka rozgrzewamy na średnim ogniu 2 łyżki masła. Gdy zacznie ono wrzeć, kładziemy na nie indyka i obsmażamy ze wszystkich stron przez łącznie kilka minut, odwracając ptaka co 45-60 s na inny bok. Następnie wlewamy na dno brytfanny wodę, a indyka oblewamy częścią wina. Przykrywamy garnek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Indyka pieczemy w tej temperaturze wg zasady 20 minut na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa (4 kg indyk powinien piec się równo 3 godziny). Co 30 minut wyciągamy go z piekarnika, odwracamy mięso na inną stronę i polewamy sosem z pieczenia. Przy pierwszej takiej okazji dodajemy również resztę wina. Po upływie 1,5 do 2 godzin zaczynamy sprawdzać stan mięsa przy pomocy np. wykałaczki.
  6. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Cukier rozpuszczamy w garnku na niewielkim ogniu, tak aby zaczął karmelizować (ciemnieć). Zalewamy go wówczas sokiem pomarańczowym i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i gotujemy bez przykrycia aż ilość płynu zmniejszy się o ok. 1/2. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie mieszamy całość.
  7. Przez ostatnie 30 minut pieczemy indyka na grzbiecie (piersią do góry) i bez przykrycia. Polewamy go natomiast glazurą w kilku partiach. Na tym etapie indyk powinien nabrać rumiano-złotej barwy i chrupiącej skórki. Jeśli piekarnik ma funkcję opiekacza, można włączyć ją teraz na chwilę, ale należy zachować przy tym ostrożność.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: