Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki. My proponujemy jednak opcję nieco bardziej oryginalną, choć zarazem niezwykle prostą. Pierwszą rzeczą jaka rzuca się w oczy w tym przepisie jest bowiem niewielka ilość składników – tak naprawdę 6, włączając w to sól i pieprz… Podejrzanie mało? Być może, ale w prostocie też tkwi siła!
Oczywiście nie obejdzie się bez kapusty, ale tę możecie wybrać dowolną wg upodobań – w szczególności białą, włoską lub pekińską. Każda z nich smakuje oczywiście nieco inaczej, jak również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie w nich raczej lekko chrupiąca, aniżeli miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd.
Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak, że poszczególne rodzaje wieprzowiny mają odmienne smaki (że o indyku nie wspomnę), a także zawartość tłuszczu – dlatego wybór rodzaju mięsa jest bardzo istotny dla efektu końcowego.
Niezwykle ważnym dodatkiem do smaku i wyglądu tych gołąbków są pomidory. W proporcjach z poniższego przepisu dobre pół kilograma, czyli jakieś 4 sztuki. Połowę z nich kroimy na plasterki i obkładamy nimi gołąbki, a pozostałe 2 pieczemy w całości. Jeśli chodzi o samo pieczenie, pamiętajmy, aby gołąbki przykryć dodatkową warstwą kapusty, a naczynie dokładnie zamknąć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową. W przeciwnym razie groziłoby nam, że gołąbki staną się suche. Jeśli jednak przeprowadzimy ten proces poprawnie, będziemy mieli możliwość zjedzenia delikatnych i chrupiących, choć jakże prostych w przyrządzeniu gołąbków.

Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki (dla 2 osób)
- kilkanaście liści średniej wielkości kapusty (białej, włoskiej lub pekińskiej – wg upodobań)
- 500g mielonej szynki wieprzowej (patrz uwagi)
- 125g białego ryżu
- 4 średnie pomidory (250g)
- sól (ok. 2 łyżeczek)
- czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki)
- olej rzepakowy
Instrukcje
- Ryż gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy!) i odsączamy. Powalamy mu nieco przestygnąć, po czym mieszamy z mielonym mięsem, dodając również sól (ok. 1,5 łyżeczki) oraz mielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki).
- Z liści kapusty wycinamy najbardziej łykowaty fragment u podstawy. Dodatkowo rozbijamy lekko tłuczkiem pozostałe twarde części znajdujące się w pobliżu podstawy liścia. W dużym garnku zagotowujemy przynajmniej 2-3 litry wody. Liście, najlepiej pojedynczo lub po 2-3 sztuki, wkładamy do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę każdy, aby zmiękły.
- Sparzone liście rozkładamy po kolei na płaskiej powierzchni. U dołu układamy farsz i zawijamy ku górze, po drodze zbierając do środka również boczne krawędzie liścia.
- Dno i boki odpowiednio dużej brytfanny nacieramy 1-2 łyżkami oleju rzepakowego, a następnie wykładamy pomiętymi liśćmi kapusty. W tak przygotowane naczynie wkładamy gołąbki oraz 2 całe pomidory.
- Pozostałe pomidory kroimy na plasterki i kładziemy je na gołąbkach; możemy je lekko posolić. Całość podlewamy niewielką ilością wody i przykrywamy dokładnie kilkoma kolejnymi liściami kapusty.
- Brytfannę z gołąbkami przykrywamy pokrywką lub szczelnie owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 2 godziny.
Uwagi
- Takie gołąbki można przygotować z różnych rodzajów mięsa wieprzowego, w tym łopatki i mięsa mieszanego. Pamiętajmy jednak, że mogą się one dość istotnie różnić smakiem oraz zawartością tłuszczu, więc wybór rodzaju mięsa nie jest bez znaczenia.
- Składniki wyjściowe
- Ugotowany ryż mieszamy z mielonym mięsem
- Liście kapusty zbijamy tłuczkiem i parzymy
- Zwinięte gołąbki układamy w brytfannie
- Pieczemy szczelnie przykryte przez 2 godziny
- Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem