Pieczona szynka z kapustą

Jest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż nie wiem kto jest jest pierwotnym autorem tego przepisu, ani nawet czy taka konkretna osoba istnieje, to jednak jeśli ktoś taki jest – należy mu się duże uznanie za świetny pomysł.
Przygotowanie tego dania nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu. Długo trwa zaprawianie mięsa (kilka dni), choć to akurat „robi się samo”. Bardziej trzeba się „nabiegać” nieco później – w gruncie rzeczy przyrządzamy bowiem aż 3 rzeczy: mięso, kapustę z owocami oraz ziemniaki. Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością wynagrodzą ten wysiłek.
Tak przygotowana szynka doskonale smakuje również na zimno jako przystawka, np. z dodatkiem domowego majonezu.

Pieczona szynka z kapustą

Składniki
- 1kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 5 goździków
- 1 płaska łyżeczka owoców kolendry
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Instrukcje
- Goździki, kolendrę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozdrabniamy. Roztarte w moździerzu przyprawy łączymy z cukrem, cynamonem oraz solą i dokładnie mieszamy całość.
- Z szynki usuwamy wszelkie ewentualne włókniste i twarde części. Mięso nacieramy dokładnie ze wszystkich stron mieszanką przypraw. Wkładamy do miski lub kamionkowego garnka, przykrywamy folią do żywności i umieszczamy w lodówce na 2-3 doby w lodówce. Co ok. 24 godziny odwracamy na drugą stronę.
- Mięso nacieramy równomiernie ze wszystkich stron 2 łyżkami oleju rzepakowego. Umieszczamy w brytfannie, do której wlewamy dodatkowo 3-4 łyżki wody. Naczynie albo zamykamy pokrywką, albo owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny.
- Podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami, duszoną kapustą kiszoną z ananasem i jabłkiem oraz sosem z pieczenia, albo jako zimną przystawkę, np. z majonezem i pieczywem.
- Składniki wyjściowe
- Mieszanka przypraw
- Zaprawianie mięsa
- Szynka gotowa do pieczenia
- Szynkę pieczemy pod przykryciem
- 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy
- Pieczona szynka z kapustą