Pieczona perliczka z grzybami leśnymi

Pieczona perliczka z grzybami leśnymi

Mięso perliczki jest delikatne i chude, a zarazem aromatyczne i raczej łatwe w obróbce. Jakże przy tym inne w smaku od popularnego kurczaka. Jednym z naturalnych sposobów jego przyrządzenia jest pieczenie, ale świetnie smakuje też np. rosół z perliczki. To był zresztą mój pierwszy kontakt z tym gatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi czas mało popularnym i nawet nieco trudnym do zdobycia mięsem w kraju, którego codzienną kuchnię zdominował kurczak. Na szczęście szybko się to zmienia i obecnie dość łatwo kupić perliczkę nie tylko sklepach z segmentu premium, ale też w popularnych sieciach marketów. Można również spróbować nabyć ptaka „od rolnika”. Możliwości jest wiele, więc gorąco zachęcamy do skorzystania ze sposobności.

Jakkolwiek istnieją różne receptury na pieczoną perliczkę, to w wielu z nich powtarzają się takie składniki jak boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree.




Pieczona perliczka z grzybami leśnymi

Pieczona perliczka z grzybami leśnymi – delikatne i chude mięso przyrządzone z aromatycznymi dodatkami i podane z kremowym puree ziemniaczanym.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 1 średnia perliczka (ok. 1,2 kg)
  2. 200g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych (patrz uwagi)
  3. 2 średnie czerwone cebule
  4. 150ml (pół)wytrawnego białego lub czerwonego wina
  5. 200g surowego średnio przerośniętego boczku
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 2-3 łyżeczki soli
  8. 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
  9. 1 łyżeczka tymianku
  10. 1 łyżeczka majeranku
  11. kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji
  12. 3-4 łyżki oliwy

Pure ziemniaczane

  1. 600g ziemniaków
  2. 1 łyżka masła
  3. 50ml słodkiej śmietany (18%)

Instrukcje

  1. Perliczkę płuczemy w środku i na zewnątrz, po czym dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałe pióra. Kuper ucinamy w całości lub tylko dokładnie wycinamy gruczoł kuprowy. Nacieramy ptaka częścią soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Grzyby w razie potrzeby płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem; jeśli są dużych rozmiarów, tniemy na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy cebulę przez ok. 1 minutę – do delikatnego zarumienienia. Lekko solimy i dodajemy nieco pieprzu, przekładamy do brytfanny, w której będziemy piec perliczkę, pozostawiając na patelni tłuszcz.
  4. Podsmażamy dość intensywnie grzyby przez 2-3 minuty, również dodając nieco soli i pieprzu. Powinny wchłonąć całość tłuszczu i nieco się zrumienić. Przekładamy je do brytfanny.
  5. Na suchej już patelni smażymy boczek przez kilka minut. Powinien się lekko zrumienić i wytopić się tłuszcz. Podsmażony przekładamy do brytfanny, pozostawiając na patelni tłuszcz.
  6. Perliczkę obsmażamy ze wszystkich stron na tłuszczu z boczku, do lekkiego zarumienienia. Układamy ją na środku brytfanny po odgarnięciu pozostałych składników. Całość posypujemy majerankiem i tymiankiem. Czosnek oraz 1-2 gałązki rozmarynu kładziemy na dnie naczynia. Zalewamy winem i odrobiną wody.
  7. Brytfannę szczelnie przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości – zwykle ok. 90 minut. Na koniec odsłaniamy brytfannę, polewamy mięso sosem i pozwalamy perliczce przez kilka minut się zarumienić.
  8. W celu przygotowania puree ziemniaczanego ugotowane w osolonej wodzie obrane ziemniaki rozbijamy ubijarką, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę.

Uwagi

  1. Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny, albo przynajmniej smażyć je krócej.
  2. Można użyć również grzybów suszonych – ok. 15g suchej masy. W takim wypadku namaczamy je przez co najmniej 1 godzinę w wodzie i umieszczamy od razu w brytfannie, bez podsmażania. Upewniamy się, że na grzybach i w wodzie nie ma np. piasku i dolewamy tę ostatnią do pieczeni razem z winem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: