Pesto

Pesto

Pesto to bardzo popularny dodatek w kuchni włoskiej. Najbardziej znane jest pesto genovese, przygotowywane z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Istnieją wszakże jeszcze inne odmiany tego sosu, zawierające np. pomidory czy migdały. Teoretycznie pesto możemy kupić w każdym lepszym supermarkecie – zwróćmy jednak w takim wypadku uwagę, aby nie była to tania „podróbka”, która np. zamiast oliwy zawiera jakiś „zwykły” olej, a o parmezanie można w niej zapomnieć. Z drugiej strony pesto bardzo łatwo przygotować w domowym zaciszu, co daje nam np. możliwość dopasowania proporcji składników idealnie do naszych potrzeb i gustów.




Pesto

Jeden z najbardziej znanych, tradycyjnych włoskich sosów przygotowany w warunkach domowych. Najpopularniejsza jego odmiana sporządzana z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu.

Składniki (na ok. 100 ml)

  1. duża garść świeżej bazylii,
  2. 50g orzeszków piniowych
  3. 30g parmezanu (Parmigiano Reggiano)
  4. 75ml oliwy
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  7. 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego

Instrukcje

  1. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, na kolor jasno brązowy. Uważajmy przy tym, aby ich nie przypalić.
  2. Bazylię tniemy na niekoniecznie drobne kawałki. Czosnek tniemy na plasterki lub miażdżymy.
  3. Orzeszki, bazylię i czosnek mieszamy ze sobą w naczyniu i miksujemy.
  4. Do powstałej masy dodajemy oliwę, parmezan, sól oraz pieprz. Całość staranie miksujemy na gładką masę.

Uwagi

  1. Proporcja oliwy do składników stałych decyduje o konsystencji naszego pesto. To z przepisu powyżej jest średnio gęste, więc nadaje się np. do makaronów. Jeśli chcemy użyć go np. do kanapek, dobrym pomysłem może być zwiększenie ilości stałych składników lub dodanie nieco mniej oliwy.
  2. Ilość czosnku i pieprzu decyduje o tym jak pikantne będzie pesto. Możemy zwiększyć lub zmniejszyć ich udział stosownie do upodobań.
  3. Pesto, dzięki swojemu bogatemu i intensywnemu smakowi i aromatowi, może już w niewielkiej ilości bardzo znacząco wpłynąć na smak i aromat potrawy, do której je dodamy. Tak naprawdę już kilka łyżek pesto wymieszanych z ciepłym, ugotowanym al dente makaronem wystarczy, aby przygotować bardzo smaczne i sycące, choć niezwykle proste danie. Gorąco polecam zwłaszcza w przypadku, gdy ze względu na brak czasu lub składników musimy przygotować obiad lub kolację „z niczego”.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (2)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: