Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem

Geneza tego przepisu jest cokolwiek pogmatwana. Jego pierwowzór podpatrzony został ładnych już parę lat temu podczas wycieczki do Egiptu. Oczywiście z racji tego, że zawierał wieprzowinę było to danie ewidentnie „spreparowane” na potrzeby europejskich turystów. Trudno bowiem podejrzewać Arabów będących w większości muzułmanami o raczenie się na śniadanie wieprzową szynką w jakiejkolwiek postaci. I chociaż można w nim użyć też innego mięsa, albo wręcz odwrotnie – pominąć je całkiem, to wieprzowina wydaje się smakować w nim najlepiej. Byłbym też sceptyczny z zaryzykowaniem np. wołowiny lub innych mięs, które są z reguły twardsze niż wieprzowina – może po prostu nie wystarczyć nam czasu smażenia, a nasz omlet okaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”.
Żeby jednak było ciekawiej, omlet wykonany w sposób opisany poniżej można z technicznego punktu widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników to aby na pewno typowo włoska kuchnia, ale kilka dużych jajek wymieszanych z solidną porcją dodatków, smażone przez ok. 10 minut na dość wolnym ogniu, przynajmniej dla niektórych z Was powinno brzmieć znajomo. Ich choć robiąc to danie po raz pierwszy wcale nie planowałem przyrządzenia frittaty, to tak jakoś wyszło 🙂
Omlet wg tego przepisu nadaje się w zasadzie na przekąskę o każdej porze dnia. W dużej mierze za sprawą dodatku mięsa może okazać się też całkiem sycący – zwłaszcza jeśli podamy go z jakimś nawet lekkim pieczywem. Z drugiej strony nie będzie też ciężkostrawny, za to dostarczy trochę białka czy witamin. Jego niewątpliwymi zaletami jest też łatwość i szybkość przyrządzenia, jak i całkiem atrakcyjny wygląd.

Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem

Składniki (dla 2 osób)
- 4 duże (L) jajka
- 1/2 małej zielonej papryki (100g)
- 1/2 małej czerwonej papryki (100g)
- 1 mały pomidor (120g)
- 1/2 małej czerwonej cebuli (60g)
- 100g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3-4 łyżki oliwy
Instrukcje
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (ok. 5mm) kostkę. Podobnie kroimy również cebulę. Pomidora rozkrajamy i usuwamy ewentualny nadmiar łyka, ale pozostawiamy skórkę. Kroimy na kostkę taką samą lub nieco większą niż papryka i cebula. Mielone mięso na wszelki wypadek rozdrabniamy dodatkowo nożem, aby się nie sklejało.
- Jajka dokładnie ubijamy, aby stały się puszyste, w międzyczasie dodając do nich sól, pieprz i mieloną słodką paprykę. Następnie mieszamy je dokładnie z pokrojoną papryką, pomidorami, cebulą i mielonym mięsem.
- Na dużej patelni (ok. 28cm) ze średniej wysokości krawędzią rozgrzewamy na średnim ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wlewamy na nią masę z jajek i dodatków, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy przez ok. 8 minut na niezbyt dużym ogniu, w międzyczasie dzieląc omlet miękką łopatką na 4 ćwiartki i co jakiś czas nim poruszając. Nadmiar płynu rozlewamy wzdłuż krawędzi patelni, aby się ściął. Spodnia część omletu powinna lekko zbrązowieć, a górna być bliska ścięcia się.
- Ostrożnie zdejmujemy ćwiartki omleta z patelni i odkładamy na chwilę na bok. Na patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy i dobrze rozgrzewamy. Ćwiartki omleta kładziemy na patelni raz jeszcze (najlepiej parami), tym razem jednak górną stroną do dołu, i dosmażamy przez ok. 2 minuty do lekkiego zarumienienia.
- Podajemy od razu na ciepło, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i ubite jajka
- Gotowa masa na omlet
- Omlet powoli smażymy i dzielimy na ćwiartki
- Na koniec dosmażamy na odwrotnej stronie
- Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem
Komentarze (1)