Omlet z papryką, pomidorami i fetą

Ilość przepisów na omlet może wydawać się nieskończona. Z naszego punku widzenia do tych bardziej oryginalnych mogą należeć np. te nawiązujące do tradycji śródziemnomorskich, w szczególności z jego wschodnich i południowych regionów. Prezentowany poniżej był oryginalnie zainspirowany przepisem z kuchni tureckiej. Co prawda dość znacznie odszedłem od „oryginału”, jednak pewne kluczowe składniki pozostały: feta, pomidory, kmin rzymski (kumin) czy podanie tego omletu z pitą. Szczególnego podkreślenia wymaga kumin – jest to przyprawa o bardzo specyficznym i silnym aromacie, która dodana nawet w niewielkiej ilości wywiera swój wyraźny wpływ na potrawę. Nie inaczej jest i tutaj – bez kminu tego dania tak naprawdę nie będzie.
Omlety kojarzą się zwykle ze śniadaniem, jednak ja tę konkretną potrawę przygotowuję raczej w godzinach popołudniowych i wieczornych, gdy sprawdza się dobrze jako dość lekka przekąska. Wynika to głównie z faktu, że choć nie jest jakoś specjalnie czasochłonna w przygotowaniu, to jednak wiąż wymaga nieco więcej czasu niż zazwyczaj mamy go do dyspozycji rano.

Omlet z papryką, pomidorami i fetą

Składniki (dla 2 osób)
- 3 duże (L) jajka
- 100g fety
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 1/2 średniej zielonej papryki
- 1 papryczka chili
- 1 średni / 2 małe pomidory
- dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki
- kilka łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego lub rozbitego w moździerzu kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól i czarny świeżo mielony pieprz w ilości do smaku
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Do podania
- pita
Instrukcje
- Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt szerokie (ok. 5mm) paski. Pomidory kroimy na niezbyt grube plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Zieloną dymkę kroimy na kawałki, fetę kruszymy lub kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni grillowej na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 1 jedną łyżkę oliwy. Wrzucamy paprykę i grillujemy intensywnie przez ok. 3 minuty, co pewien czas mieszając. Dodajemy pomidory i solimy; grillujemy dodatkowe 2-3 minuty, w razie potrzeby zmniejszając ogień.
- W międzyczasie w misce energicznie rozbijamy jajka, do których dodajemy jogurt, kmin rzymski, mieloną paprykę oraz nieco soli i pieprzu. Jajka powinny być dokładnie roztrzepane i spienione.
- Na patelni do naleśników/omletów rozgrzewamy na średnim ogniu 1-2 łyżki oliwy. Wlewamy na nią roztrzepane jajka. Podgrzewamy ok. 3 minut aż do ścięcia, w międzyczasie rozdzielając omlet miękką plastikową lub drewnianą łyżką na pół.
- Omlet umieszczamy na talerzu. Układamy na nim grillowane warzywa, posypujemy dymką, fetą i ewentualnie pieprzem.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone składniki
- Jajka ubijamy z jogurtem i przyprawami...
- ...i smażymy z nich omlet
- Warzywa podsmażamy na patelni grillowej
- Omlet z papryką, pomidorami i fetą