Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu

Często jest tak, że po ugotowaniu i skonsumowaniu rosołu pozostajemy z mięsem (tudzież również warzywami), na bazie którego został on przyrządzony. Wiele osób ma jednak w zanadrzu mniejszy lub większy zestaw dań przyrządzanych z mięsa lub warzyw, które „uciekły” z rosołu. Ja osobiście najczęściej gotuję rosół z kury. Jeśli użyte przeze mnie mięso obejmowało również nogi i nie zostały one zwyczajnie zjedzone razem z zupą, zazwyczaj duszę je potem z zestawem warzyw podobnym do użytych w samym rosole. Powstała w ten sposób potrawa nie jest może ani ambitna, ani wyrafinowana, ale jest przede wszystkim smaczna, nie najgorzej wygląda, a co więcej – nic się nie zmarnuje.

Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu
2015-01-22 09:48:59

Jedna z odpowiedzi na pytanie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Możemy np. przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 2 nogi z kury z rosołu
- 2 średnie marchewki (200g)
- kawałek białej części pora (100g)
- kawałek korzenia selera (150g)
- 1 średnia cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody lub rosołu
Do podania
- gotowane ziemniaki
Instrukcje
- Marchewki obieramy i kroimy w grube słupki o długości 5-7 cm i grubości ok. 2cm. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju oraz 1/2 szklanki wody lub rosołu. Na dno patelni wykładamy mięso, pietruszkę, marchewkę i seler. Wyżej kładziemy cebulę i por. Przesypujemy wszystko solą i pieprzem.
- Dusimy pod przykryciem, powoli na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Stosownie do potrzeb podlewamy co jakiś czas dodatkową wodą lub rosołem. Mięso odwracamy raz lub dwa na drugą stronę.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Składniki gotowe do duszenia
- Nogi z kury z warzywami
- Nogi z kury z warzywami
Komentarze (2)