Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną

W niedalekiej przeszłości publikowaliśmy już przepisy będące dobrym dowodem na to, że mięso z kurczaka, wędzony boczek oraz takie przyprawy jak tymianek, cząber czy majeranek to bardzo udane połączenie. Kurczak zwykle dobrze łączy się również ze smakami kwaśnymi oraz słodko-kwaśnymi, co również zdążyliśmy już „udowodnić” i pewnie nie raz jeszcze to zrobimy. Od takich spostrzeżeń jest już prosta droga do przepisu poniżej. Bardzo prostego i z banalnych wręcz składników, ale skądinąd znanego w mniej lub bardziej zmodyfikowanych odmianach i przez wielu lubianego.
Pomimo prostoty i szybkości przygotowania, danie może się też całkiem atrakcyjnie prezentować. Zadbajmy tylko o staranne zawinięcie kawałków kurczaka w możliwie cienkie plastry wędzonego boczku oraz obłóżmy mięso pokrojoną w plasterki cytryną. Jak widać na tytułowym zdjęciu, po upieczeniu całość będzie naprawdę bardzo dobrze wyglądała. Zarówno z tego jak i smakowego punktu widzenia doskonałym uzupełnieniem dania będą pieczone ziemniaki. Koniec końców, otrzymujemy nie tylko idealną propozycję na tzw. „szybki obiad”, ale zarazem i coś, co w większości wypadków będziemy mogli bez obaw podać gościom.
Cichym bohaterem tego przepisu jest sos sojowy. Z pozoru nie wybija się jakoś na pierwszy plan, ale wspólnie z boczkiem nadaje mięsu specyficzny smak i ciemny kolor, a jednocześnie zastępuje dodatek soli (sam ją bowiem zawiera).

Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną

Składniki (dla 2 osób)
- 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia)
- wędzony boczek w cienkich plastrach (ok. 150g)
- 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
- 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
- 1 średnia cytryna
- 8 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
Do podania
- pieczone lub gotowane ziemniaki
Instrukcje
- Z nóg z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i skóry oraz pozostałości np. chrząstek czy kości. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na pół na osobno udka i podudzia.
- W misce mieszamy sos sojowy i oliwę. Namaczamy w nich mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W międzyczasie warto raz czy dwa zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę.
- Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez 8-10 minut.
- Obsmażone kawałki kurczaka owijamy dookoła plastrami boczku. Kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, majerankiem, tymiankiem i cząbrem. Na górę każdego kawałka kładziemy niezbyt gruby (ok. 5mm) plasterek cytryny. Nadmiarową część cytryny rozkładamy na dnie naczynia.
- Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości przez ok. 60 minut, przy czym na ostatnie 10 do 15 minut zdejmujemy przykrycie.
- Podajemy na ciepło, z sosem z pieczenia oraz z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, które przygotowujemy równolegle.
Uwagi
- Jeśli chcemy nieco bardziej podkreślić cytrynowe nuty, dodajmy 1–2 łyżki soku z cytryny do mieszanki sosu sojowego i oliwy, w której leżakujemy mięso. Cytryną możemy pokropić również pieczone ziemniaki jeśli to z nimi podajemy kurczaka.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Mięso leżakujemy w sosie sojowym i oliwie
- Kurczaka podsmażamy
- Owijamy boczkiem, doprawiamy i przykrywamy cytryną
- Następnie pieczemy, pod koniec bez przykrycia
- Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną