Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

W ramach naszych zachęt do spożywania szpinaku przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort, gorgonzola czy im podobne są, jakby nie patrzeć, dość „kontrowersyjne” – ich bardzo specyficzny smak i aromat zdecydowanie nie przypadnie do gustu każdemu. Ja jednak je bardzo lubię, dlatego też prezentowane danie traktuję jako pewną odskocznię od sztampowych smaków. Aczkolwiek jestem w stanie zrozumieć, że połączenie szpinaku z gorgonzolą może brzmieć dla niektórych przerażająco i wyglądać na propozycję dla kulinarnych twardzieli. Z drugiej jednak strony nie jest to jakiś mój oryginalny pomysł – podobne kompozycje są charakterystyczne np. dla kuchni francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania.




Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste, ale niebanalne danie na szybki obiad lub kolację.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 200g młodego szpinaku
  2. 100g sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola lub podobny)
  3. 200g wąskiego makaronu typu wstążki
  4. 120g pomidorków koktajlowych
  5. 1 średnia cebula
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 2 łyżki oliwy
  8. 1 łyżka masła
  9. 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  10. sól
  11. pieprz czarny świeżo mielony

Instrukcje

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe rozcinamy wzdłużnie na połówki. Szpinak w razie potrzeby płuczemy w zimnej wodzie. Ser kroimy w ok. 5mm kostkę.
  2. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 2 minuty do zeszklenia.
  3. Zmniejszamy ogień do średniego i dodajemy szpinak. Mieszamy z masłem, cebulą i czosnkiem, przez ok. 3 minuty, dodając w międzyczasie nieco soli, szczyptę pieprzu oraz płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej. Szpinak powinien zostać zblanszowany, ale zachować liściastą strukturę i kolor (patrz zdjęcia).
  4. Na osobnej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pomidorki lekko solimy i intensywnie smażymy przez nie więcej niż 1 minutę, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy składniki.
  5. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta, od czasu do czasu mieszając. Odsączony z wody ugotowany makaron mieszamy z 1 łyżką oliwy.
  6. Na talerze układamy makaron, a następnie szpinak z pomidorkami. Na koniec posypujemy obficie serem. Natychmiast podajemy.

Uwagi

  1. Jakkolwiek dodajemy do tej potrawy sól, to jednak weźmy pod uwagę, że użyty ser będzie prawdopodobnie sam w sobie dość słony.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: