Makaron z cukinią i łososiem

To łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie jest typowym „przepisem na szybki obiad”. Co prawda w praktyce przyrządzam je o przeróżnych porach, ale zwykle właśnie wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. I oczywiście dlatego, że lubię zarówno cukinię jak i łososia. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesadzić z dodatkiem cytryny (chyba, że ktoś bardzo lubi) oraz soli – wędzony łosoś, choć oczywiście lubi cytrynowe towarzystwo, ma już i tak dość wyrazisty smak i zawiera sól. Warto też uważać na cukinię – nie wymaga długiej obróbki termicznej, a bufor pomiędzy cukinią al dente a rozgotowaną nie jest aż taki szeroki.

Makaron z cukinią i łososiem
2015-03-03 11:14:31

Łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie z makaronu, cukinii i wędzonego łososia. Lekkie i zdrowe danie na każdą porę dnia i roku.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno
- 1 średnia cukinia (300g)
- 1 średnia czerwona cebula (150g)
- 150g makaronu „kokardki” (farfalle)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki.
- Na silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Intensywnie smażymy kawałki cukinii przez 2 minuty, do lekkiego zrumienienia, często mieszając i w międzyczasie lekko soląc. Następnie wyjmujemy cukinię z patelni i odkładamy na bok.
- Zmniejszamy ogień do średniego, rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulę przez 1-2 minuty do zeszklenia. Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut.
- W międzyczasie kroimy plastry łososia w wąskie ok. 5mm paski. Dodajemy do uduszonych warzyw wraz z 2-3 łyżkami soku z cytryny i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki podgrzewając na małym ogniu przez ok 1 minutę.
- Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Po odsączeniu z wody niezwłocznie dodajemy do warzyw i łososia. Dokładnie mieszamy makaron z pozostałymi składnikami, dodając również tymianek. Od razu podajemy.
Uwagi
- Bądźmy ostrożni dodając do tej potrawy sól, gdyż jest ona zawarta również w wędzonym łososiu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Cukinię podsmażamy na łyżce oliwy
- Następnie cukinię dusimy z zeszkloną cebulą
- Do uduszonych warzyw dodajemy łososia
- Na końcu dodajemy ugotowany makaron
- Makaron z cukinią i łososiem