Kurczak z papryką po węgiersku

Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko inny, a takie dodatki jak skórka z cytryny, masło czy kwaśna śmietana przynoszą efekt w postaci zupełnie innej potrawy. Ściślej rzecz biorąc, poniżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska. I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka.
Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników czy sporo punktów w instrukcji wykonania – nie jest to danie ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie w sytuacjach braku czasu. W ciągu jednej godziny i bez szczególnego nakładu sił można przygotować smaczne, kolorowe i sycące danie. Technicznie rzecz biorąc najlepsze będzie na pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” 🙂
Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich jak zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion, to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany samodzielnie, aniżeli z kostki (choć robiąc zdjęcia do tego przepisu sam jej użyłem). Nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że jest zwykle znacznie gęstszy niż ten z kostki, więc pomoże w uniknięciu nieco sztucznego zagęszczania sosu mąką.

Kurczak z papryką po węgiersku

Składniki
- Składniki (dla 2 osób)
- 1/2 średniego kurczaka (ok. 800g, np. nogi i skrzydła lub piersi)
- 1 średnia czerwona papryka (250g)
- 1 średnia zielona papryka (250g)
- 1 średnia cebula (150g)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek skórki z cytryny
- 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu
- 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie)
Do podania
- makaron wstążki
- natka pietruszki
Instrukcje
- Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut.
- Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy.
- Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka – przez ok. 5 minut, ze wszystkich stron, do zezłocenia się.
- Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając.
- Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi), od czasu do czasu mieszając nieco zawartość. W razie potrzeby możemy dodać więcej bulionu.
- Odwracamy mięso na drugą stronę oraz dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa.
- Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli jest dla nas zbyt rzadki, możemy go zagęścić łyżką mąki. Mięso podajemy z sosem, papryką, natką pietruszki i makaronem.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i przyprawione mięso
- Kurczaka przysmażamy na maśle
- Z warzyw najpierw przysmażamy cebulę
- Dodajemy mięso i koncentrat, zalewamy bulionem
- Po 20 lub 30 minutach dodajemy paprykę
- Kurczak z papryką po węgiersku