Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem

Jakiś czas temu przerabialiśmy temat kotletów, a zwłaszcza kotletów schabowych. Trochę z racji uwag czytelników, a trochę dlatego, że to zagadnienie chyba niemożliwe do uniknięcia w kraju nad Wisłą. No więc nie unikaliśmy go, a nasz poprzedni przepis na kotlety schabowe miał na celu zaprezentowanie czegoś mniej znanego i typowego. Kto jednak mówi, że „schabowe” jada się tylko w Polsce? Pewnie że nie, tyle tylko że sposób ich przyrządzenia czy podania niekoniecznie musi odpowiadać naszym wyobrażeniom na ten temat. I tak, w pogoni za „oryginalnym schabowym”, sięgnąłem ostatnio po inspiracje pochodzące z kuchni włoskiej. Przepis poniżej inspirowany jest podobnym z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania, ze znacznymi jednak zmianami.
Koper włoski (fenkuł) bardzo dobrze łączy się z mięsem wieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami z cytryną i rozmarynem. Dodatek soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy też nie jest w tej sytuacji od rzeczy.
Teoretycznie nie jest to trudna w wykonaniu potrawa, aczkolwiek ma w sobie pewien „haczyk”. Jest nim połączenie dość twardego fenkułu, który wymaga zwykle dłuższej chwili obróbki termicznej, ze schabem który w postaci nawet nieubitych kotletów szybko staje się miękki. Rozwiązaniem jest odpowiednio drobne posiekanie fenkułu oraz odpowiednia technika pieczenia/grillowania. Więcej na ten temat w poradach w i pod przepisem.

Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem

Składniki (dla 2 osób)
- 4 nieduże kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm (450g),
- 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
- 1 płaska łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1/4 łyżeczki owoców kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
- kilka łyżek soku pomarańczowego
Do podania
- pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem)
- mieszanka kolorowych sałat
- świeże pomarańcze
Instrukcje
- Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy mięso na głębokość 2-3 mm, ukośnie „w kratkę”. Dokładnie nacieramy ze wszystkich stron 1 łyżką oliwy.
- Koper włoski oczyszczamy z zielonych części oraz łyka znajdującego się u podstawy bulwy. Siekamy drobno na ok. 3mm kostkę. Jałowiec i kolendrę rozcieramy dokładnie w moździerzu.
- W celu uzyskania startej skórki pomarańczy możemy użyć tarki o drobnych oczkach. Wygodniej jednak będzie wyciąć kawałek skórki, usunąć nadmiar jej białej części, pociąć na małą kostkę i zmielić w blenderze.
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy, roztarty jałowiec i kolendrę, sól, pieprz, startą skórkę pomarańczy i posiekany fenkuł. Uzyskaną w ten sposób masę umieszczamy na górnej powierzchni poszczególnych kotletów, dość mocno dociskając do mięsa. Następnie podlewamy całość kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.
- Kotlety wkładamy do płaskiej brytfanny lub naczynia żaroodpornego, ewentualnie kładziemy na blachę. Jeśli posiadamy piekarnik z funkcją grillowania, umieszczamy mięso w rozgrzanym piekarniku i grillujemy do miękkości na średniej lub nawet dużej mocy grilla przez ok. 15-20 minut. Jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji, wówczas rozgrzewamy go do 180 stopni i pieczemy mięso na blasze lub w metalowej brytfannie przez 15-20 minut, kilkakrotnie ostrożnie odwracając.
- Kotlety podajemy z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat oraz kawałkami świeżych pomarańczy.
Uwagi
- Właściwie jedyną trudnością tej potrawy jest rozwiązanie problemu połączenia dość twardego fenkułu, który wymaga względnie długiej obróbki termicznej, ze schabem wieprzowym, który nie tylko że szybko staje się miękki w wysokiej temperaturze, to w dodatku zbyt długie pieczenie czy grillowanie grozi przesuszeniem mięsa. Dlatego ważne jest bardzo drobne pokrojenie fenkułu oraz odpowiednia technika pieczenia/grillowania. Najlepsze efekty osiągniemy w piekarniku posiadającym grzałkę grillową w jego górnej części. W braku funkcji grilla pozostaje nam „zwykłe” pieczenie na metalowej brytfannie/blasze z kilkakrotnym odwróceniem mięsa w trakcie. Możemy też użyć grilla elektrycznego, w takim wypadku również odwracając mięso.
- Składniki wyjściowe
- Fenkuł, zioła i przyprawy wymieszane z oliwą
- Zamarynowane kotlety przed włożeniem do piekarnika
- Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem