Kotlety drobiowe z warzywami

Poniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej.

Kotlety drobiowe z warzywami
2015-01-15 15:19:26

Kotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 400g sznycli z indyka
- 1 niezbyt duża cukinia (300g)
- 1 średnia żółta lub pomarańczowa papryka (250g)
- 2 nieduże pomidory (250g)
- dolna część średniego pora (150g)
- 1 duże (L) jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6-8 czubatych łyżek bułki tartej
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy
Instrukcje
- Z mięsa usuwamy ewentualne błonki i inne twarde elementy. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 5mm, posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut.
- Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Jajko (żółtko i białko) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Następnie obtaczamy mięso kolejno w mące, jajku oraz bułce z ziołami.
- Cukinię obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki (zależnie od ich rozmiaru) o grubości ok. 1,5 cm. Pomidory kroimy w „ósemki”; pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łyka. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy poprzecznie w niezbyt szerokie paski. Pora kroimy w grube ukośne talarki.
- 1-2 łyżki oleju rozgrzewamy na silnym ogniu w głębokiej patelni lub garnku o nieprzywierającej powłoce. Paprykę, por i cukinię obsmażamy intensywnie przez 2 minuty, następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Przestawiamy patelnie na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy przez ok. 5 minut, aby pozostały al dente.
- W na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy taką ilość oleju, aby pokrył cienką warstwą dno naczynia. Kotlety smażymy przez 3-4 minuty na stronę do lekkiego zarumienia. Gotowe podajemy od razu z warzywami.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Rozbite i przyprawione sznycle
- Panierowane kotlety gotowe do smażenia
- Warzywa podsmażamy i krótko dusimy
- Kotlety smażymy na lekko złoto
- Kotlety drobiowe z warzywami