Kotlety drobiowe z warzywami

Kotlety drobiowe z warzywami

Poniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej.




Kotlety drobiowe z warzywami

Kotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 400g sznycli z indyka
  2. 1 niezbyt duża cukinia (300g)
  3. 1 średnia żółta lub pomarańczowa papryka (250g)
  4. 2 nieduże pomidory (250g)
  5. dolna część średniego pora (150g)
  6. 1 duże (L) jajko
  7. 2 łyżki mąki pszennej
  8. 6-8 czubatych łyżek bułki tartej
  9. 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  10. sól
  11. czarny pieprz świeżo mielony
  12. olej rzepakowy

Instrukcje

  1. Z mięsa usuwamy ewentualne błonki i inne twarde elementy. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 5mm, posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut.
  2. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Jajko (żółtko i białko) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Następnie obtaczamy mięso kolejno w mące, jajku oraz bułce z ziołami.
  3. Cukinię obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki (zależnie od ich rozmiaru) o grubości ok. 1,5 cm. Pomidory kroimy w „ósemki”; pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łyka. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy poprzecznie w niezbyt szerokie paski. Pora kroimy w grube ukośne talarki.
  4. 1-2 łyżki oleju rozgrzewamy na silnym ogniu w głębokiej patelni lub garnku o nieprzywierającej powłoce. Paprykę, por i cukinię obsmażamy intensywnie przez 2 minuty, następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Przestawiamy patelnie na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy przez ok. 5 minut, aby pozostały al dente.
  5. W na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy taką ilość oleju, aby pokrył cienką warstwą dno naczynia. Kotlety smażymy przez 3-4 minuty na stronę do lekkiego zarumienia. Gotowe podajemy od razu z warzywami.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: