Koreczki bosmana

Koreczki bosmana

Tym razem uzupełnimy nasz zasób przystawek i przekąsek. Dzisiejsza propozycja może się wprawdzie wydawać cokolwiek karkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi” pomidorami czy oliwkami? A jednak – w tym szaleństwie jest metoda. Przede wszystkim dlatego, że niezależnie od pochodzenia zarówno solone śledzie (nawet te łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki. Pomidory i żółty ser mają tu więc na celu również pewne złagodzenie bardzo wyrazistych smaków śledzia i oliwek.

Z jednej strony jest to „zestaw imprezowy” i nadaje się jako zakąska do alkoholu. Jednak jego potencjał zastosowania jest znacznie szerszy. Jeśli bowiem podamy takie koreczki z dodatkiem lekkiego pszennego pieczywa, okazują się być doskonałą i wbrew pozorom dość sycącą, choć mało kaloryczną przekąską dobrą o każdej porze dnia. Zwłaszcza że są bardzo łatwe do przygotowania z raptem kilku składników, z których zdobyciem nie powinno być większych problemów choćby i w środku nocy.

W zależności od sposobu pokrojenia składników koreczki mogą być nieco większe lub mniejsze. Te z przepisu i zdjęć są w nieco większej odmianie, gdyż pomidory, wprawdzie dość małe, kroimy tylko na 4 części. Nie jest to problem jeśli zamierzamy zjeść nasze koreczki sami w charakterze przekąski, ale w warunkach „imprezowych” wygodniejsza może być wersja pomniejszona. W tym drugim wypadku użyjmy odrobinę większych pomidorów, ale przekrójmy je dodatkowo w poprzek na pół. Również ser i śledzia musimy wówczas pokroić na 2 razy mniejsze kawałki, a oliwki możemy, choć nie musimy, przeciąć na pół.




Koreczki bosmana

Nietypowe koreczki łączące „północne” śledzie z „południowymi” pomidorami i oliwkami. Idealne zarówno na imprezę jak i szybką codzienną przekąskę.

Składniki

  1. 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125g)
  2. 150g śledzi a la matias
  3. 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego)
  4. 12 zielonych oliwek

Instrukcje

  1. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy nadmiar łyka. Wycinamy wewnętrzne części zawierające nasiona pozostawiając jedynie zewnętrzny miąższ – patrz zdjęcia.
  2. Plastry sera kroimy na 4 części każdy. Śledzia kroimy w kawałki pasujące rozmiarem do pokrojonych pomidorów i sera.
  3. We wgłębieniach w miąższu pomidora układamy kolejno kawałki sera i śledzia. U góry umieszczamy oliwkę i wszystkie składniki przekłuwamy na wylot wykałaczką.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: