Kopytka

Kopytka to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych dodatków w polskiej kuchni. Często są zresztą spożywane jako skądinąd samodzielne danie, wówczas zwykle z dodatkiem skwarków lub sosu. Ich najbardziej charakterystycznym składnikiem są gotowane ziemniaki. Rozbite na gładką masę dodawane są do ciasta zawierającego również jajka i mąkę.
Przygotowanie kopytek nie jest skomplikowane. Może być jednak wymagane nieco cierpliwości, gdyż ziemniaki należy ugotować, potem następuje wymagające naszego zaangażowania wyrabianie ciasta i jego krojenie na kluski, a na koniec ich gotowanie. Na szczęście kopytka, które po wyjęciu z wrzątku zostały od razu dokładnie spłukane zimną wodą, dość dobrze uchowają się w lodówce nawet przez 2-3 dni. Zachowają kolor, jędrność i nie skleją się nadmiernie. Chociaż więc zalecamy podawać je świeże, w ostateczności można przygotować je zawczasu i podać do później przygotowanego posiłku. Odgrzewamy je wówczas w sposób stosowny do docelowej potrawy i okoliczności, np. na patelni ze skwarkami, w kuchence mikrofalowej czy też piekarniku rozgrzanym do stosunkowo niskiej temperatury.
Kopytka mogą być większe i mniejsze, zwykle mają jednak charakterystyczny kształt rombu. Bierze się on stąd, że ciasto formujemy w długie wałki o średnicy ok. 3 cm i kroimy je ukośnie w nieduże kluski. Jak to często ma miejsce z daniami mącznymi, kopytka podczas gotowania dość znacznie zwiększają swoją objętość. Należy to wziąć pod uwagę krojąc ciasto.

Kopytka

Składniki (dla 4 osób)
- 2 duże szklanki mąki pszennej (600ml)
- 1/2 dużej szklanki wody (150ml)
- 1 duże (L) jako
- 1 średni ziemniak (200g)
- sól
Instrukcje
- Ziemniaka dokładnie płuczemy, ale nie obieramy. Gotujemy do miękkości przez ok. 25 minut, po czym chłodzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skóry i ubijamy starannie na możliwie gładką masę.
- Do dużej miski wsypujemy 1/2 szklanki mąki i ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli, wlewamy 1/2 szklanki wody oraz wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie, najlepiej trzepaczką do jajek, dodając w międzyczasie ziemniaki w kilku partiach. Ciasto na tym etapie będzie rzadkie, ale powinno być dość jednolite.
- Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę cały czas mieszając ciasto – najpierw łyżką, a gdy stanie się dostatecznie gęste, zaczynamy ugniatać je ręką. W międzyczasie zagotowujemy 3-4 litry osolonej wody.
- Na dużej desce lub na stolnicy rozprowadzamy jeszcze nieco mąki. Ciasto dzielimy na 2-3 części i z każdej z nich formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie kroimy go ukośnie na kluseczki o grubości ok. 1 cm, w razie potrzeby przesypując je dodatkowo mąką, aby się nie sklejały.
- Kluski wrzucamy w 2-3 partiach do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, zwykle przez ok. 8 minut licząc od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podczas gotowania jednej partii formujemy i kroimy na desce kolejną. Po wyjęciu z wrzątku kopytka od razu dokładnie spłukujemy zimną wodą.
- Składniki wyjściowe
- Składniki ugniatamy w ciasto...
- ...które następnie formujemy w ok. 3 cm wałki...
- ...i kroimy w nieduże kluski
- Kopytka
Komentarze (1)